Peter Sís

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Peter Sís
Date personale
Născut (74 de ani)[1][2][3][6] Modificați la Wikidata
Brno, Cehoslovacia[7][2][6][8] Modificați la Wikidata
PărințiVladimír Sís[*][[Vladimír Sís (Czech director)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriDavid Sís[*][[David Sís |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii
 Cehia[2]
 Cehoslovacia[8] Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
regizor de film
ilustrator[*]
pictor
scriitor de literatură pentru copii[*]
creator de filme de animație[*]
grafician[*]
artist vizual[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiPraga[9] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba cehă[10][11]
limba engleză[11][12] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materRoyal College of Art[*][[Royal College of Art (postgraduate art and design university in London, England)|​]]
Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze[*][[Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (Public university in Czech Republic)|​]][4]  Modificați la Wikidata
PremiiMacArthur Fellows Program[*][[MacArthur Fellows Program (prizes awarded annually by the John D. and Catherine T. MacArthur Foundation)|​]]
Artis Bohemiae Amicis[*][[Artis Bohemiae Amicis (Medal awarded by the Czech Ministry of Culture)|​]] ()
prix Hans-Christian-Andersen d'illustration[*][[prix Hans-Christian-Andersen d'illustration (Swiss award)|​]] ()
Magnesia Litera[*][[Magnesia Litera (award)|​]] ()
Magnesia Litera[*][[Magnesia Litera (award)|​]] ()
medaile Za zásluhy[*][[medaile Za zásluhy (civil medal of the Czech Republic)|​]] ()[5]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Peter Sís (născut Petr Sís; n. , Brno, Cehoslovacia) este un caricaturist și ilustrator american de origine cehă și scriitor de cărți pentru copii. Caricaturile sale au apărut în editoriale din revistele Time, Newsweek, Esquire și The Atlantic Monthly. În 2012 a primit Medalia Hans Christian Andersen pentru „contribuția sa de lungă durată” ca ilustrator de literatură pentru copii.

Viață[modificare | modificare sursă]

Peter Sís s-a născut în Brno, Cehoslovacia, în 1949. Tatăl său era regizor, iar mama sa artistă. Este cel mai mare dintre cei trei frați, are o soră mai mică Hana și un frate mai mic David, care a devenit regizor de film ca tatăl său. În adolescență, Sís a dezvoltat un interes pentru cultura occidentală, poezia beat a lui Allen Ginsberg, părul lung pentru bărbați, blugi și rock and roll, în special muzica The Beatles, The Beach Boys și The Rolling Stones. Sís a studiat la Liceul de Arte Aplicate, la Academia de Arte Aplicate din Praga și la Colegiul Regal de Artă din Londra, unde a studiat cu Quentin Blake. După ce a absolvit, a început o carieră ca regizor, câștigând ulterior premiul Ursul de Aur pentru un scurtmetraj animat, Hlavy, la Festivalul de Film din Berlinul de Vest din 1980.[13]

Sís a călătorit în Statele Unite ale Americii în 1982 „pentru a crea un film de animație bazat pe participarea Cehoslovaciei la Jocurile Olimpice care aveau loc la Los Angeles. Uniunea Sovietică a inițiat un boicot care a inclus Cehoslovacia, dar Sís nu s-a întors acasă. A rămas în America și i s-a acordat azil. În SUA a început să ilustreze și să scrie cărți. A revenit ocazional la regizarea unor filme, producând reclame pentru Nickelodeon și PBS Kids⁠(d), plus scurtmetraje pentru Sesame Street bazate pe cartea sa Madlenka.

Sís a devenit cetățean american în 1988.

Premii[modificare | modificare sursă]

Peter Sís a câștigat de șapte ori premiul The New York Times Book Review pentru cea mai bună carte ilustrată a anului. El a fost, de asemenea, distins cu Caldecott Honor de către American Library Association (ALA) pentru ilustrațiile cărții sale din 1996, Starry Messenger, a cărții din 1998 Tibet Through The Red Box și a lucrării sale din 2007, The Wall: Growing Up Behind the Iron Curtain. Ultima carte a primit, de asemenea, Medalia Robert Silbert din partea ALA în 2008 pentru cea mai distinsă carte informativă pentru tinerii cititori.

A primit de patru ori premiul Boston Globe–Horn Book : pentru Komodo (1993), A Small Tall Tale From the Far Far North (1994), Tibet Through The Red Box (1999) și The Wall: Growing Up Behind the Iron Cortina (2008).[14]

A câștigat Deutscher Jugendliteraturpreis⁠(d) pentru cartea Tibet Through the Red Box. A câștigat și premiul MacArthur Fellowship în 2003.

Sís a câștigat Premiul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 1980 pentru un scurtmetraj animat. În plus, Grand Prix Toronto și Cine Golden Eagle Award (CINE⁠(d)).

Premiul bienal Hans Christian Andersen acordat de International Board on Books for Young People este cea mai înaltă recunoaștere disponibilă pentru un scriitor sau ilustrator de cărți pentru copii. Sís a primit premiul pentru ilustrație în 2012.

La 15 iulie 2014, Sís a fost anunțat ca finalist al prestigiosului Premiu NSK Neustadt pentru Literatură pentru Copii din 2015 .

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Cărți scrise:

Doar ca ilustrator[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Peter Sis, Internet Speculative Fiction Database, accesat în  
  2. ^ a b c d http://web.archive.org/web/20170323063340/http://jeugdliteratuur.org/auteurs/peter-sis  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b Peter Sis, Discogs, accesat în  
  4. ^ REGO, accesat în  
  5. ^ https://www.novinky.cz/clanek/domaci-prehledne-seznam-vyznamenanych-28-rijna-40448640  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b c Czech National Authority Database, accesat în  
  7. ^ „Peter Sís”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ a b  
  9. ^ „Peter Sís”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  11. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  12. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  13. ^ Golden Bear Award winner's list
  14. ^ Boston Globe-Horn Book Award winners Arhivat în , la Wayback Machine.
  15. ^ „Peter Sis - illustrator & author of magnificent children's books”. Radio Prague International (în engleză). . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]