Parcul național Pigeon Island

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parcul național Pigeon Island
Categoria II IUCN (Parc național)
Harta locului unde se află
Harta locului unde se află
PozițiaProvincia de Est⁠(d), Sri Lanka
Cel mai apropiat orașTrincomalee⁠(d)
Coordonate8°43′N 81°12′E ({{PAGENAME}}) / 8.72°N 81.2°E
Înființare  Modificați la Wikidata

Parcul național Pigeon Island este unul din cele două parcuri naționale marine din Sri Lanka. Este situat la 1 km depărtare de orașul de coastă Nilaveli⁠(d) din Provincia de Est⁠(d) și se întinde pe o suprafață de 471.429 ha. Numele acestei zone, care în traducere din engleză înseamnă „insula porumbeilor”, derivă de la porumbeii care au colonizat-o. În Pigeon Island se găsesc unele din cele mai bine conservate recife de corali din Sri Lanka.[1]

Pigeon Island a fost desemnat ca sanctuar al naturii în 1963. În 2003 a obținut un statut al patrimoniului mai elevat, și anume cel de parc național, devenind al 17-lea de acest fel din Sri Lanka. Acest teritoriu este una dintre numeroasele arii protejate afectate de tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004.[2]

În perioada colonială⁠(d), pe insulă a fost amenajat un poligon de tragere.[3]

Caracteristici fizico-geografice[modificare | modificare sursă]

Pigeon Island este format din două insule. Cea mai mare dintre ele este mărginită de un recif de corali și are aproximativ 200 m lungime și 100 m lățime. Cel mai înalt punct al său se află la 44,8 m deasupra nivelului mării.[4] Insula mai mică este înconjurată de stânci presărate lângă litoral.

Parcul național este situat în zona uscată⁠(d) a Sri Lankăi. Temperatura medie anuală constituie aproximativ 27,0°C.[1] Precipitațiile anuale variază între 1.000-1.700 mm; cele mai multe precipitații cad în timpul sezonului musonilor de nord-est – din octombrie până în martie.

Floră și faună[modificare | modificare sursă]

Diversitatea de corali a Pigeon Island este reprezentată de Acropora⁠(d) spp. lângă insula cea mare și Montipora⁠(d) spp.,[1] Mussidae⁠(d) și Poritidae printre stâncile de lângă insula mai mică. Pot fi observați și corali din ordinul Alcyonacea⁠(d), cum ar fi Sinularia, Lobophyton și Sarcophyton. Reciful de corali adăpostește multe vertebrate și nevertebrate.[3]

În preajma orașului Trincomalee⁠(d) de pe coasta nord-estică a Sri Lankăi se găsesc aprox. 100 de specii de corali și 300 de pești de recif; multe din acestea sunt înregistrate și în Pigeon Island. Rechinii Carcharhinus melanopterus⁠(d) frecventează zonele de corali de adâncime mică. Printre vizitatori se numără și țestoasele marine Eretmochelys imbricata, Chelonia mydas⁠(d) și Lepidochelys olivacea⁠(d). Insula este un important loc de reproducere a porumbelului.

Măsuri de conservare[modificare | modificare sursă]

Pescuitul – atât al speciilor alimentare cât și al celor ornamentale – este principala activitate economică practicată în zona recifului de corali.[1] Pigeon Island este și un loc popular de scuba diving. Turismul nereglementat a dus la degradarea recifului și pierderea biodiversității⁠(d). Desfășurarea cercetărilor științifice nu a fost posibilă din cauza războiului civil din 1983-2009⁠(d).[5] În anii 2000, proiectul de construcție a unui dig care să lege insulele de continent a atras numeroase critici.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Pigeon Island National Park”. iwmi.org. International Water Management Institute. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Kariyawasam, Dayananda (). „Major plan under way to restore Lanka's natural ecosystems”. Daily News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b Senarathna, P.M. (). Sri Lankawe Jathika Vanodhyana (în singhaleză) (ed. 2nd). Sarasavi Publishers. pp. 220–221. ISBN 955-573-346-5. 
  4. ^ The Green Movement of Sri Lanka Inc, Pigeon Island Marine National Park signage, Nilaveli Beach
  5. ^ Mendis, Risidra (). „Pigeon Island: An Eastern Paradise”. montagelanka.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Rodrigo, Malaka (). „A pier under fire”. The Sunday Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]