Obedeni, Giurgiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Obedeni
—  sat  —

Obedeni se află în România
Obedeni
Obedeni
Obedeni (România)
Localizarea satului pe harta României
Obedeni se află în Județul Giurgiu
Obedeni
Obedeni
Obedeni (Județul Giurgiu)
Localizarea satului pe harta județului Giurgiu
Coordonate: 44°21′4″N 25°39′15″E ({{PAGENAME}}) / 44.35111°N 25.65417°E

Țară România
Județ Giurgiu
ComunăBucșani


Altitudine91 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total295 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal087023
Prefix telefonic+40 x46 [1]

Prezență online

Obedeni este un sat în comuna Bucșani din județul Giurgiu, Muntenia, România. La recensământul din 2002 avea o populație de 361 locuitori, iar la cel din 2011, în ușoară scădere, la 347 locuitori.

Satul este amplasat pe un ușor podiș delimitat de râurile Neajlov si Dâmbovnic, la confluența acestora.

Acest sat are numele de Obedeni din cauza primului locuitor al lui pe nume Obedenaru, dupa unele surse. Alte surse consideră că numele provine de la principala ocupație a meșteșugarilor locali din vechime (obadă) și este legat de toponimul satului vecin, actualmente satul reședință de comună, Bucșani (bucșă), ceea ce poate indica plasarea lui pe o ruta importantă de comerț in Câmpia Română, in zona Vlașca (pe axa Dunăre-Vlașca-Potlogi- Găești-Târgoviște și mai departe spre Brașov).

Primele atestări asupra locuirii zonei sunt din neolitic (cultura Gumelnița) și se regăsesc în situl arheologic din zona podului peste Neajlov.

Perioada de maximă înflorire a fost în anii interbelici (1930-1940) când Obedeni, aparținând de plasa Glavacioc era sediu de comună, cu judecătorie, spital public (de fapt localizat în satul Vadu Lat), școli și o moară. In anii 1950-1952, la prima reorganizare teritorială postbelică, satul și comuna Obedeni au fost comasate în comuna Bucșani, trecănd pe rănd la raioanele Crevedia, apoi Videle, la Județul Ilfov și, în final, în structura județului Giurgiu.

Satul are o așezare pitorească, înconjurat de pâlcuri de păduri, de cursul sinuos și lunca Dâmbovnicului, precum și de delta Neajlovului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă

GR Acest articol despre o localitate din județul Giurgiu este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.