Muntele Shasta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muntele Shasta

The north face of Mount Shasta as seen from Siskiyou County Route A12 at sunset on January 30, 2022
Altitudine4.322 m  Modificați la Wikidata
LocalizareStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Aparține deCalifornia Cascades[*][[California Cascades (mountain range in California)|​]]  Modificați la Wikidata
Coordonate41°24′33″N 122°11′42″W ({{PAGENAME}}) / 41.409197°N 122.194889°V

Muntele Shasta (limba poporului Shasta: Waka-nunee-Tuki-wuki;[1] Karuk: Úytaahkoo)[2][3] este un vulcan[4] potențial activ la capătul sudic al Munților Cascadelor din comitatul Siskiyou, California. Cu o altitudine de 4.321,8 m, este al doilea vârf ca înălțime din Munții Cascadelor și al cincilea ca înălțime din California. Muntele Shasta are un volum estimat de 350 km3, ceea ce îl face cel mai voluminos stratovulcan din Arcul Vulcanic Cascade.[5][6] Muntele și zona înconjurătoare fac parte din Pădurea Națională Shasta–Trinity.

În momentul contactului euro-american în anii 1820, triburi amerindiene care trăiau în apropierea Muntelui Shasta erau triburile Shasta, Okwanuchu, Modoc, Achomawi, Atsugewi, Karuk, Klamath, Wintu și Yana.

O erupție istorică a Muntelui Shasta în 1786 ar fi fost observată de Lapérouse, dar acest lucru este contestat. Programul de vulcanism global al Institutului Smithsonian spune că erupția din 1786 este discreditată și că ultima erupție cunoscută a Muntelui Shasta a fost în jurul anului 1250 d.Hr., dovedită prin datarea necorectată cu radiocarbon.

Răsărit de soare pe Muntele Shasta

Muntele Shasta din California a fost subiectul unui număr neobișnuit de mare de mituri și legende. În special, se spune adesea că ar ascunde un oraș secret subteran. În unele relatări, orașul nu mai este locuit, în timp ce în altele, este locuit de o societate avansată tehnologic de ființe umane sau creaturi mitice.[7] Vedeți și Legendele Muntelui Shasta.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ College of the Siskiyous - Mount Shasta Annotated Bibliography
  2. ^ Bright, William; Susan Gehr. „Karuk Dictionary and Texts”. Accesat în . 
  3. ^ The origin of the name "Shasta⁠(d)" is vague, perhaps from Russian (Чистая, meaning "white, clean, pure" or Счастье, meaning "happiness, luck, fortune, felicity"); the name might have been given to the mountain by the early Russian settlers in California.
  4. ^ Dan Dzurisin; Peter H. Stauffer; James W. Hendley II; Sara Boore; Bobbie Myers; Susan Mayfield (). „Living with Volcanic Risk in the Cascades” (PDF). USGS (în engleză). USGS. p. 2. Accesat în . 
  5. ^ Orr, Elizabeth L.; William N. Orr (). Geology of the Pacific Northwest. New York: The McGraw-Hill Companies. p. 115. ISBN 978-0-07-048018-6. 
  6. ^ „Mount Shasta and Vicinity, California”. USGS. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „History of Crater Lake”. Oregon Explorer. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]