Mioara Cortez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mioara Cortez
Date personale
Născută (75 de ani) Modificați la Wikidata
Iași, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Națională de Muzică București  Modificați la Wikidata
Tipul de vocesoprană  Modificați la Wikidata
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Meritul Cultural în grad de comandor[*] ()[1]  Modificați la Wikidata

Mioara Cortez (n. , Iași, România) este o soprană română, SPINTO, fostă prim-solistă a Operei Naționale Române din Iași[2] și profesoară de canto la Scoala Populara de Arta si Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași intre 1984 si 2000. La Scoala Populara de Arta din Iași a avut-o ca elevâ pe soprana Elena Mosuc. Debutul studiilor muzicale il face la Iași cu soprana Aneta Pavalachi, la Bucuresti cu soprana Arta Florescu la Conservatorul de Muzica ,, Ciprian Porumbescu,, intre anii 1973 si 1978 , si la Milano intre 1971 si 1973 , la cel mai mare Conservator de Muzica din Italia , Giuseppe Verdi cu soprana Rosetta Noli (1922-2018). A debutat in rolul Desdemonei din Opera Othello de Verdi in anul 1973 la Opera Scala din Milano.

In 1981, obtine Marele Premiu “Riccardo Stracciari” la Concursul International de canto de la Bologna (Italia). Datorita acestui premiu, debuteaza in rolul Mimi din “Boema” de Puccini, la Bologna, intr-o serie de spectacole care au reprezentat inceputul carierei sale internationale de mare succes.

Alte roluri de opera : Norma (Norma de Bellini (opera), Poppaea (L'incoronazione di Poppea de Monteverdi ), Martha ( din opera Tiefland de d'Albert), Micaëla (Carmen de Bizet ), Iphigénie (Iphigénie en Tauride de Gluck), Mimi ( Boema de Puccini ), Amelia ( Bal mascat de Verdi ) Leonora ( Trubadurul de Verdi ), Leonora ( Forta Destinului - de Verdi ), Elvira ( Ernani - de Verdi ), Floria Tosca (Tosca de Puccini ), Sister Angelica (Suor Angelica), Turandot ( Turandot de Puccini) , Aida ( Aida de Verdi ), Santuzza din Cavaleria Rusticana de Mascagni ), Giulietta (din opera Povestirile lui Hoffman de Offenbach ) , Margherita si Elena (din opera Mefistofeles de Boito), Wolf Ferrari - I quatro rusteghi (Felice) ;

Repertoriu vocal : Beethoven - Simfonia a IX-a, Mozart - Requiem; Missa incoronazione; Pergolesi - Stabat Mater; Verdi - Requiem; Wagner - Tannhauser ; Ceaikovski; Brahms; Debussy; Poulenc; Respighi; Schubert; Strauss; Enescu; Jora; Popovici; Porumbescu, etc., lieduri, muzica preclasica.

Turnee si spectacole : Romania : (Iași, Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta) , Italia (Milano, Napoli, Bologna, Cagliari), Franta (Paris, Nisa, Marsilia), Germania (Berlin, Erfurt, Trier etc.), Letonia (Riga), Bulgaria (Sofia), Republica Ceha (Praga), Polonia (Varsovia), Luxemburg, Grecia (Atena), Ungaria (Budapesta), Olanda (Amsterdam), Elvetia (Zurich, Winterthur), Serbia (Belgrad), Japonia (Tokyo, Tsukuba, Hiroshima, Mito, Nagano, Omiya, Yokohama) , America de Nord – Canada (Montréal).

2004 : Medalia de Aur oferita de Primul Ministru al Japoniei Tsutomu Hata pentru activitatea pedagogica si concertistica din Japonia in anul 2004.

2004 - Comandor al Ordinului Meritul cultural al Romaniei .

Discuri : Electrecord Romania : Crai nou de Ciprian Porumbescu - , Arii din opere - 1989 - ST-ECE 03531 , O noapte furtunoasa - de Paul Constantinescu. 3 CD - Japonia

Inregistreaza prima editie integrala pe disc la Electrecord - 1981, la TVR in regia lui Marianti Banu si la Radio Romania a operetei Crai Nou de Ciprian Porumbescu - compusa in 1882, in care interpreteaza rolul Dochitei alaturi de tenorul Ionel Voineag,Nicolae Sasu, Eugen Fanateanu, Marina Mirea, Nicolae Simulescu, si de dirijorul Carol Litvin.

Mioara Cortez este sora mai mică a celebrei mezzosoprane Viorica Cortez de la Opera din Paris, supranumita cea mai mare Carmen a secolului XX și a profesoarei de pian Ștefania Șerban din Iași. Are un fiu Stefan, membru al Corului Filarmonicii din Iași. Este stabilita la Montreal in Canada impreuna cu sotul sau Ing. Constantin Mardare, si preda cursuri private de Canto si Master Class.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Art 2 | Decret 36/2004, Lege5, accesat în  
  2. ^ Soprana Mioara Cortez la 50 de ani

Legături externe[modificare | modificare sursă]