Mihail Gribușencov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mihail Gribușencov
Date personale
Născut (44 de ani) Modificați la Wikidata
Leningrad, RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Rusia Modificați la Wikidata
Ocupațiebiatlonist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Înălțime175 cm[1]  Modificați la Wikidata
Greutate68 kg[1]  Modificați la Wikidata
Sportbiatlon  Modificați la Wikidata
Titluri și realizări
Jocuri olimpiceJocurile Olimpice de iarnă din 2002
Jocurile Olimpice de iarnă din 2006  Modificați la Wikidata

Mihail Gribușencov (în rusă Михаил Грибушенков; n. 30 ianuarie 1980, Sankt Petersburg, RSSF Rusă) este un fost biatlonist moldovean de naționalitate rusă. El a participat la două Jocuri Olimpice de iarnă.

Cariera sportivă[modificare | modificare sursă]

Mihail Gribușencov a început să practice biatlonul în 1996, antrenându-se la acest sport în cadrul Clubului Sportiv Central al Armatei și fiind îndrumat de Petru Bria. În anul 2001, i-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova la rugămintea Comitetului Național Olimpic și a fost cooptat în echipa națională de biatlon a Republicii Moldova. El a participat la Jocurile Olimpice de la Salt Lake City (2002), clasându-se pe locul 83 în proba de 10 km sprint și pe locul 84 în proba de 20 km individual.

La Campionatul Mondial de Biatlon din 2003, desfășurat la Hantî-Mansiisk, el a terminat pe locul 74 în proba de sprint și pe locul 87 la individual. După doi ani, la Campionatul Mondial de Biatlon din 2005, de la Hochfilzen, s-a clasat pe poziția 91 la individual și pe 104 la sprint. Locul 74 de la Hantî-Mansiisk, împreună cu același loc obținut la Östersund (de asemenea, în sezonul 2002/2003), sunt cele mai bune rezultate ale sale într-o cupă mondială.

Mihail Gribușencov a făcut parte din delegația Republicii Moldova și la Jocurile Olimpice de iarnă de la Torino (2006). Antrenorul lotului național, Petru Bria, a decis ca sportivul să nu mai ia startul în proba de 20 km individual, afirmând că acesta este bolnav și că dorește să-l păstreze pentru proba de sprint [2]. La proba de 10 km sprint, Gribușencov s-a clasat pe locul 81.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Olympedia 
  2. ^ Evenimentul, 15 februarie 2006 - Bulgări de Torino[nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]