Meroë

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Meroë
At Meroë, pyramids of the Kushite rulers
Generalități
Coordonate16°56′07″N 33°45′03″E ({{PAGENAME}}) / 16.935139°N 33.75075°E
Istoric
Note sit
Piramide kușite la Meroe
Situl Meroe în 2001

Meroe (meroitică Medewi sau Bedewi; arabă مرواه și arabă مروي; greacă veche Μερόη) era un oraș antic de pe malul de est al Nilului la 6 km nord-est de stația Kabushiya de lângă Shendi, Sudan, la aproximativ 200 km nord-est de Khartoum. În apropierea sitului se află un grup de sate numite Bagrawiyah (arabă البجراوية). Acest oraș a fost capitala Regatului Kuș timp de câteva secole, începând cu anul 590 î.Hr., până la prăbușirea sa în secolul al IV-lea d.Hr. Regatul kușit Meroë și-a dat numele „Insulei Meroë”, care în prezent este regiunea Butana, o regiune delimitată de Nil (de la râul Atbarah până la Khartoum), Atbarah și Nilul Albastru.

Orașul Meroë se afla la marginea Butanei. În Butana mai erau două orașe meroitice: Musawwarat es-Sufra și Naqa.[1][2] Primul dintre aceste locuri a primit numele Meroë de la regele persan Cambyses, în onoarea surorii sale, care purta acest nume. Orașul a purtat inițial denumirea antică Saba, fiind numit după întemeietorul țării.[3] Eponimul Saba, sau Seba, era numit după unul dintre fiii lui Cuș (vezi Geneza 10:7). Prezența a numeroase situri meroitice în regiunea la vest de Butana și la granița Butanei propriu-zise este semnificativă pentru așezarea nucleului regiunii dezvoltate. Orientarea acestor așezări arată exercitarea puterii de stat asupra producției de subzistență.[4]

Regatul Kuș, unde era situat orașul Meroë, reprezintă unul dintr-o serie de state timpurii de pe cursul mijlociu al Nilului. A fost unul dintre cele mai vechi și mai impresionante state de pe continentul african (pe lângă Egiptul Antic). Având în vedere specificitatea statelor timpurii de pe Nilul de mijloc, înțelegerea a Meroë în combinație cu evoluțiile istorice ale altor state poate fi îmbunătățită prin analizarea dezvoltării relațiilor de putere în alte state din Valea Nilului.[4]

Situl Meroë este marcat de peste două sute de piramide în trei grupuri, dintre care multe sunt în ruine. Au dimensiunea și proporțiile distinctive ale piramidelor nubiene.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Archaeological Sites of the Island of Meroe”. UNESCO World Heritage Centre. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO). Accesat în . 
  2. ^ Elkhair, Osman; Ali, Imad-eldin. „Ancient Meroe Site: Naqa and Musawwarat es-Sufra”. Ancient Sudan–Kush. Ancientsudan.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Josephus, Titus Flavius, Antiquities of the Jews, Book 2, Chapter 10, Section 2, Paragraphs 245–247 and 249, arhivat din original la , accesat în  
  4. ^ a b Edwards, David N. (). „Meroe and the Sudanic Kingdoms”. The Journal of African History⁠(d). 39 (2): 175–193. doi:10.1017/S0021853797007172. JSTOR 183595.