Lee "Scratch" Perry

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Lee "Scratch" Perry (născut Rainford Hugh Perry pe 20 martie 1936, Kendal, Jamaica) este un muzician, foarte influent în dezvoltarea muzicii reggae și dub în Jamaica și nu numai. Perry folosește mai multe pseudonime printre care Pipecock Jackxon și The Upsetter.Lee "Scratch" Perry
102px
Lee perry 2010
Informații generale
Nume naștere Rainford Hugh Perry
Data și locul nașterii 20 martie 1936 (1936-03-20) (79 de ani)
Origine Kendal, Jamaica
Gen muzical Reggae, dub, ska, rocksteady, Drum and bass
Ani de activitate 1960–prezent

Inceputul carierei[modificare | modificare sursă]

Cariera muzicala a lui Perry a început la sfârșitul anilor 1950, ca vânzător de discuri pentru Clement Coxsone Dodd. Desi relatia sa cu Dodd era una tulburata, Lee a reusit sa inregistreze aproape 30 de piese pentru casa de discuri. Dezacorduri intre parti dar si din cauza unor conflicte de personalitate si financiare, l-au determinat pe "Scratch" sa paraseasca studioul si sa caute noi piete muzicale de desfacere. El a gasit curand o noua casa la Joe Gibbs Amalgamated Records.

Lucrand cu Gibbs, Perry s-ia continuat inregistrarile, dar, din nou, problemele financiare au cauzat conflicte. Lee a rupt legaturile cu Gibbs si si-a creat propra casa de discuri, Upsetter, in 1968. Primul lui single "People Funny Boy", care era o insulta indreptata spre Gibbs, s-a vandut in 60.000 copii numai in Jamaica. Din 1968 până în 1972 el a lucrat cu trupa lui de studio The Upsetters. In timpul anilor 1970, Perry a lansat numeroase discuri, care au devenit cunoscute in Jamaica si in Marea Britanie. El a devenit repede cunoscut pentru tehnicile sale de productie inovatoare si caracterul sau excentric.