Kiritimati

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kiritimati

Imagine satelitară a insulei Kiritimati
Geografie
Ocean/MareOceanul Pacific  Modificați la Wikidata
Coordonate1°51′N 157°24′W ({{PAGENAME}}) / 1.85°N 157.4°V
ArhipelagInsulele Line
Insule principaleKiritimati
Suprafață321 km²
Lungime43,9 km
Lățime39,6 km
Lungimea coastei324 km
Cel mai înalt punctJoe's Hill (13 m) ()
Țară
 Kiribati
Demografie
Populație5.115 (2005)
Hartă a insulei Kiritimati

Kiritimati sau Insula Crăciunului este un atol de corali din Oceanul Pacific, aflat în nordul Insulelor Teraina (Liniei sau Ecuatoriale) și parte a Republicii Kiribati. Insula este situată pe fusul orar UTC+14, astfel că este prima suprafață de uscat locuită care întâlnește noul an. Insula Crăciunului are doi reprezentanți în Parlament. Există de asemenea, un Minister al Insulelor Line și Phoenix.

Toponimie[modificare | modificare sursă]

Numele Kiritimati este transliterarea cuvântului „Christmas” din limba engleză (Crăciun, în limba română) în limba gilberteză, în care se pronunță [kiɾismas]. Numele Kiritimati figurează în Constituția din 12 iulie 1995 ca alternativă grafică la numele englezesc al insulei.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Peisaj de pe insulă

Insula Kiritimati este cel mai mare atol din lume, având o suprafață de uscat de aproximativ 322 km². Împreună cu laguna, suprafața este de aproximativ 640 km². Suprafața insulei constituie 70% din suprafața de uscat a Republicii Kiribati. Joe's Hill (Colina lui Joe), o dună de 13 m înălțime, este cel mai înalt vârf din atol.

Demografie[modificare | modificare sursă]

În anul 2005 insula avea 5.115 locuitori, din care micronezieni - 4.864, metiși - 170, și străini - 81, care alcătuiau 775 de gospodării. Numărul mediu de persoane într-o familie era de 6,6. Populația insulei este concentrată în patru localități: Ronton sau London (cu aproape 2.000 de locuitori), Tabwakea sau Tabakea (1.300 locuitori), Banana (720 locuitori) și Poland (550 locuitori).

Istorie[modificare | modificare sursă]

Vedere de pe Handley Page Hastings zburând deasupra insulei în august 1956, în timpul perioadei de testare nucleară

Transport[modificare | modificare sursă]

Aeroportul internațional „Cassidy” (Cod IATA: CXI) este situat la jumătatea distanței dintre aeroportul din Honolulu (Hawaii) și cel din Pago Pago (Samoa). Acest aeroport este conectat numai cu zboruri charter, dar și acelea foarte rare începând cu aprilie 2004. Air Pacific și Air Kiribati au efectuat zboruri code sharing între Nadi și Honolulu, cu escală în Kiritimati, până când Air Pacific a întrerupt aceste zboruri invocând starea proastă a pistei aeroportului „Cassidy”. În prezent Air Pacific asigură un zbor pe săptămână din Nadi către Kiritimati.

Economie[modificare | modificare sursă]

Producția de pești de acvariu, alge și copra este o parte a economiei locale. Cele mai multe din alimentele necesare pe insulă sunt importate. Rezervele de apă potabilă sunt reduse.

Note[modificare | modificare sursă]