Jeremie Frimpong

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jeremie Frimpong
Informații generale
Data nașterii (23 de ani)[1]
Locul nașterii Amsterdam, Țările de Jos
Înălțime 1,71 m
Post fundaș lateral[*]
Informații despre echipă
Echipa actuală  Leverkusen
Număr 30 Modificați la Wikidata
Cluburi de seniori* Modificați la Wikidata
Ani Club Ap (G)
2019-2021  Celtic 36 (3)
2021-  Leverkusen 87 (14)
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2018-2019  Țările de Jos U19[*] 3 (0)
2019  Țările de Jos U20[*] 2 (0)
2021-  Țările de Jos U21[*] 6 (0)
2023-  Țările de Jos 1 (0)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Jeremie Agyekum Frimpong (n. , Amsterdam, Țările de Jos) este un fotbalist neerlandez, care evoluează pe postul de fundaș lateral la Bayer Leverkusen în Bundesliga și este internațional la echipa națională de fotbal a Țărilos de Jos.

Cariera pe echipe[modificare | modificare sursă]

Manchester City[modificare | modificare sursă]

Frimpong s-a alăturat lui Manchester City la vârsta de nouă ani [2] și a progresat în rândurile de tineret ale clubului, cu apariții regulate în Premier League 2 și UEFA Youth League. [3]

Celtic[modificare | modificare sursă]

Pe 2 septembrie 2019, Frimpong a semnat un contract de patru ani cu Celtic. [4] Mai târziu în aceeași lună, și-a făcut debutul profesionist împotriva lui Partick Thistle în sferturile de finală ale Cupei Ligii Scoțiene. [5] A avut un impact imediat, câștigând premiul pentru omul meciului la debut și urmând să devină un obișnuit în prima echipă. [6] Viteza și priceperea sa au fost evidențiate de mass-media și l-au făcut popular printre fanii celtici. [7] [8] Frimpong a devenit rapid favoritul fanilor cu ritmul său electrizant, tenacitatea și priceperea de atac din poziția de fundaș drept. [9] Pe 27 octombrie, Frimpong a marcat într-o victorie cu 4-0 împotriva lui Aberdeen, [10] primul său gol profesionist. [11] El a câștigat primul său titlu în carieră pe 8 decembrie 2019, când Celtic i-a învins pe Rangers cu 1–0 în finala Cupei Ligii Scoțiene. [12] [13] El a fost descris de antrenorul lui Celtic, Neil Lennon, ca fiind „excepțional” și „probabil cel mai bun jucător al nostru [de teren] din prima repriză”, deși a fost eliminat la începutul reprizei secunde pentru un fault asupra lui Alfredo Morelos în careu de pedeapsă. [14] În iunie 2020, Frimpong a fost votat tânărul jucător al anului de la Celtic pentru sezonul 2019-20 de către suporterii clubului. [15]

Bayer Leverkusen[modificare | modificare sursă]

Pe 27 ianuarie 2021, Frimpong a semnat cu echipa germană Bayer Leverkusen pentru o sumă nedezvăluită, pe o înțelegere de patru ani și jumătate. [16] La 3 octombrie 2023, și-a prelungit contractul până în 2028. [17]

Cariera la națională[modificare | modificare sursă]

Născut în Țările de Jos, Frimpong este de origine ghaneză. [18] [19] Familia sa s-a mutat în Anglia când el avea șapte ani. Ca atare, este eligibil să joace pentru Olanda, Ghana și Anglia. [19]

Frimpong a reprezentat Țările de Jos la naționala Țărilor de Jos sub 19 ani și și-a făcut debutul internațional împotriva Armeniei U19 în noiembrie 2018. [20] În noiembrie 2019 și-a făcut debutul la naționala sub 20 de ani. [21]

În noiembrie 2022, Frimpong a fost inclus în lotul echipei naționale de seniori a Țărilor de Jos pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2022. Chiar dacă, potrivit unui articol de pe site-ul NOS, nu vorbește foarte mult olandeză, înțelege discuțiile despre meci și limbajul fotbalistic. [22] El nu a apărut la turneu, Olanda fiind eliminată de Argentina în sferturile de finală. A făcut prima sa apariție pentru Țările de Jos pe 13 octombrie 2023, făcând o apariție de pe banca de rezerve în meciul de calificare la UEFA Euro 2024 împotriva Franței.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Celtic

Individual

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Jeremie Frimpong, Transfermarkt, accesat în  
  2. ^ Bajkowski, Simon (). „Man City insert transfer clauses into Celtic deal for young defender Jeremie Frimpong”. Manchester Evening News. Accesat în . 
  3. ^ Jeremie Frimpong – pe site-ul UEFA
  4. ^ Cuddihy, Paul (). „Celtic sign Jeremie Frimpong on four-year deal from Manchester City”. Celtic FC. Accesat în . 
  5. ^ „Celtic: Jeremie Frimpong 'crowd pleaser' on debut - Neil Lennon”. BBC Sport. . Accesat în . 
  6. ^ Gannon, Michael (). „Celtic star Jeremie Frimpong on the three-way international battle to secure his services”. Daily Record. Accesat în . 
  7. ^ McFarlane, Jonathan (). „Jeremie Frimpong rewarded for Celtic form with Netherlands under-20 call-up”. Daily Record. Accesat în . 
  8. ^ Doyle, Chris (). „Neil Lennon on the Celtic 'love affair' with Jeremie Frimpong as right-back earns huge praise”. Daily Record. Accesat în . 
  9. ^ „Jeremie Frimpong receives inquiries from Barcelona this summer”. FootballExpress.in. . 
  10. ^ „Aberdeen 0-4 Celtic: Neil Lennon praise for 'special' first half performance”. BBC Sport. . Accesat în . 
  11. ^ „Lennon delight as Celtic complete 'brilliant week' with Aberdeen mauling”. Jersey Evening Post. . Accesat în . 
  12. ^ Wilson, Fraser. „Jeremie Frimpong on his Celtic improvement and the Neil Lennon advice that helped him forget cup final red card”. Daily Record (16 December 2019). Accesat în . 
  13. ^ English, Tom. „Rangers 0-1 Celtic”. BBC Sport (8 December 2019). Accesat în . 
  14. ^ Sullivan, Joe (). „Oh My Days: Birthday Bhoy Jeremie Frimpong hailed by manager”. Celtic FC. Accesat în . 
  15. ^ Cuddihy, Paul (). „Oh my days! Jeremie Frimpong wins Celtic Young Player of the Year”. Celtic FC. Accesat în . 
  16. ^ „Jeremie Frimpong: Bayer Leverkusen sign Celtic full-back”. BBC Sport. . Accesat în . 
  17. ^ „Contract until 2028: Bayer 04 extend deal with Jeremie Frimpong”. Bayer 04 Leverkusen. . 
  18. ^ „Ghana set to miss out on whiz-kid Jeremie Frimpong after Netherlands call-up”. GhanaSoccernet. . 
  19. ^ a b Halliday, Stephen (). „Jeremie Frimpong aiming to follow in Liverpool star Virgil van Dijk's footsteps at Celtic and in Netherlands national team”. The Scotsman. Accesat în . 
  20. ^ „Jeremy Frimpong”. OnsOranje. Accesat în . 
  21. ^ „Jeremy Frimpong”. OnsOranje. Accesat în . 
  22. ^ Wieten, Jesse (). „Dag van de WK-selectie: hardste klappen bij Oranje vallen voorin” [Day of the World Cup selection: the hardest hits for the Dutch team are at the front] (în neerlandeză). NOS. Accesat în . 
  23. ^ „Celtic champions & Hearts relegated after SPFL ends season”. BBC Sport. . Accesat în . 
  24. ^ Celtic win fourth straight Scottish Cup as Hazard's shootout saves break Hearts, Ewan Murray, The Guardian, 20 December 2020
  25. ^ „Rangers 0 – 1 Celtic”. BBC Sport. . Accesat în . 
  26. ^ „Sechs Klubs vertreten: Die kicker-Elf der Saison 2021/22”. kicker.de (în germană). . Accesat în . 
  27. ^ Sarkar, Rohit. „Manchester United Transfer News: Manchester United want Jeremie Frimpon”. SoccerTalkies. Accesat în . 
  28. ^ „Bayern, BVB, Freiburg und RB doppelt vertreten: Die kicker-Elf der Saison”. kicker.de (în germană). . Accesat în . 
  29. ^ „The official Bundesliga Team of the Season 2022/23”. Bundesliga. . Accesat în . 
  30. ^ „Jude Bellingham ist VDV-Spieler der Saison” (în germană). VDV. . Arhivat din original la . Accesat în .