Ion Hortopan (inginer)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ion Hortopan (inginer)
Date personale
Născut13 februarie 1927
Târgu Jiu, România
Căsătorit cuMarina Hortopan
CopiiDr. Andreea Hortopan
Ocupațieinginer Modificați la Wikidata

Ion Hortopan (n. 13 februarie 1927, orașul Târgu Jiu, județul Gorj) este un inginer constructor hidrotehnician român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ion Hortopan s-a născut la data de 13 februarie 1927 în orașul Târgu Jiu (județul Gorj). A absolvit Facultatea de Hidrotehnică a Institutului de Construcții din București în anul 1950. Și-a început activitatea profesională ca proiectant la Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE). A lucrat apoi între anii 1956-1959 ca expert la Comitetul de Stat al Apelor.

În perioada 1959 - 1992 a lucrat în Institutul pentru Planuri de Amenajare și Construcții Hidrotehnice (IPACH) (transformat ulterior în Institutul de Cercetări și Proiectări pentru Gospodărirea Apelor – ICPGA și apoi în Aquaproiect) la început ca inginer proiectant, apoi ca șef de atelier, inginer șef și director tehnic.

Inginerul Hortopan s-a ocupat cu proiectarea barajelor și îndiguirilor din România. El a coordonat proiectarea a principalelor baraje subordonate organelor de gospodăire a apelor din țară.

Între anii 1993-1998 a fost consilier al ministrului apelor, pădurilor și protecției mediului. Din anul 1997 este atestat ca expert tehnic în cadrul Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului. În prezent este consilier la Administrația Națională Apele Române și la Aquaproiect București. Este membru al asociației Aqua Nostra.

Inginerul Ion Hortopan a publicat articole de specialitate în revista Hidrotehnica și, în colaborare, un volum privind gospodărirea apelor, în anul 1962.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Institutul Național Român pentru studiul amenajării și folosirii surselor de energie - "Who's Who în domeniul energeticii din România" (Ed. IRE, București, 2005).