Hotelul Carlton din Amsterdam

52°21′58.91″N 4°53′34.47″E (Hotelul Carlton din Amsterdam) / 52.3663639°N 4.8929083°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hotelul Carlton din Amsterdam
Clădire
Stil arhitecturalȘcoala din Amsterdam[*]  Modificați la Wikidata
OrașAmsterdam[*]  Modificați la Wikidata
Țară Țările de Jos Modificați la Wikidata
AdresăVijzelstraat 4, 1017HK Amsterdam
Coordonate52°21′59″N 4°53′35″E / 52.3665°N 4.8930555555556°E ({{PAGENAME}})
Construcție
Inaugurată  Modificați la Wikidata
Număr etajeModificați la Wikidata
Echipa de proiectare
ArhitectG.J. Rutgers⁠(d), Jan Wils⁠(d)

NH Carlton Amsterdam, mai cunoscut sub numele de Hotelul Carlton (în neerlandeză Carltonhotel), este un hotel de patru stele situat în centrul orașului Amsterdam. Hotelul este situat pe Vijzelstraat.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Hotelul este situat pe strada Vijzelstraat, care până în secolul al XX-lea era la fel de largă ca și celelalte străzi radiale Leidsestraat și Utrechtsestraat. Ca urmare a creșterii traficului, consiliul local al orașului Amsterdam a decis în 1907 lărgirea Vijzelstraat la 22 de metri. În acest scop, toate clădirile de pe latura de vest au trebuit să fie demolate.[1]

Construcția hotelului[modificare | modificare sursă]

În anii 1926-1928 a fost construit pe acel teren viran fostul Grand Hotel Centraal, după proiectul arhitectului G.J. Rutgers. Clădirea era atât de mare, încât a fost nevoită să se întindă și pe o parte din Reguliersdwarsstraat. Clientul a intrat în faliment în timpul construcției, iar proiectul a fost preluat de către o companie engleză care a denumit clădirea Hotelul Carlton. Darea în exploatare a hotelului trebuia să fie făcută la un termen fix pentru a-i putea găzdui pe sportivii și pe vizitatorii care participau la Jocurile Olimpice de vară din 1928 de la Amsterdam. Parțial din această cauză, hotelul a devenit popular în curând printre americani.

Hotelul este construit în stilul Școlii de la Amsterdam, observându-se influența stilului lui Berlage. Exteriorul elegant nu-i face pe vizitatori să bănuiască faptul că interiorul a fost construit inițial în stilul Ludovic al XIV-lea. Acest stil mai este încă observat în restaurantul de la primul etaj.

Al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

În timpul ocupației germane Hotelul Carlton a fost rechiziționat de germani, cu scopul de a-i găzdui, printre alții, pe ofițerii Wehrmacht-ului. În noaptea de 26-27 aprilie 1943 un bombardier britanic Halifax a fost doborât de germani; el a căzut la 02:32 în spatele hotelului. Din cauza prăbușirii avionului și a incendiului uriaș, care a început aproape toate clădirile între Herengracht și Singel au fost distruse. Hotelul a fost, de asemenea, grav avariat.[2] Acest eveniment este menționat de Anne Frank într-o notă scrisă pe 27 aprilie 1943 în Jurnalul ei: „Hotelul Carlton este distrus. Două avioane englezești cu o mare încărcătură de bombe incendiare la bord au căzut exact pe Offiziersheim. Tot colțul dintre Vijzelstraat și Singel a ars”.[3]

Jan Wils, arhitectul care a proiectat Stadionul Olimpic și Teatrul Municipal, a fost însărcinat cu restaurarea hotelului.

Hotelul Carlton astăzi[modificare | modificare sursă]

Hotelul face parte în prezent din grupul NH Hoteles. El dispune de 218 camere, o parcare auto și o sală pentru micul dejun, care a fost folosită anterior ca Restaurantul Caruso.

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hotelul Carlton din Amsterdam
  1. ^ TheoBakker.net: Zuidelijke Verkeersdoorbraak de Vijzelstraat 1917-1935
  2. ^ Reguliers.net: Oorlogsbrand, 27 aprilie 1943
  3. ^ Anne Frank, Jurnalul Annei Frank: 12 iunie 1942 - 1 august 1944. Versiunea definitivă, Editura Humanitas, București, 2011, pp. 118-119.