Zborâș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Gymnocephalus acerina)
Zborâș
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Infraîncrengătură: Gnathostomata
Supraclasă: Osteichthyes
(neclasificat): Pisces
Clasă: Actinopterygii
Subclasă: Neopterygii
Infraclasă: Teleostei
Supraordin: Acanthopterygii
Ordin: Perciformes
Subordin: Percoidei
Suprafamilie: Percoidea
Familie: Percidae
Gen: Gymnocephalus
Specie: G. acerina
Nume binomial
Gymnocephalus acerina
(Güldenstädt, 1774)

Zborâș (lat. Gymnocephalus acerina, Gymnocephalus acerinus) sau zboriș, este o specie de pești din familia Percidae, întâlnită în apele curgătoare, curate, cu fundul pietros sau nisipos ale Fluviului Nistru și afluienții lui, în părțile nordice ale bazinelor Mării Negre și Mării Azov, în Bielorusia, Rusia, Ucraina, Polonia, Slovacia, Ungaria.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Corp mai alungit decât la ghiborț (Gymnocephalus cernuus L. 1758), bot alungit, gura dispusă terminal. Coloritul pe partea dorsală și flancuri este verzui-măsliniu, sunt prezente numeroase puncte negre pe tot corpul bine conturate. Înotătoarea dorsală este înaltă și lungă, spre partea posterioară a înotătoarei treptat înălțimea spinilor descrește până la întâmpinarea celei de-a doua înotătoare dorsală care este din nou mai înaltă decât ultimii spini ale precedentei.

Biologia[modificare | modificare sursă]

Pește dulcicol sau salmastru, litofil, zoobentofag, de cârd. Dimensiunile corpului variază între 8–13 cm, rar 21 cm, iar masa 9-40 g, rar 150 g. Maturitatea sexuală o atinge la 3-4 ani. Reproducerea are loc în luna aprilie-mai, iar ponta este depusă în câteva reprize, la o temeperatură de 8-14°C, în preajma pragurilor din albia râului cu curenți puternici, pe un strat de pietriș sau nisip. Prolificitatea medie constituie circa 9 000 de icre. Incubația icrelor la temperatura de 14°C poate dura până la 7-8 zile. Are un ritm de creștere redus. Se hrănește activ în amurg și noaptea, rar ziua. Iernează în albia fluviilor în gropi, unde se concentrează cârdurile.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

http://www.fishbase.org/summary/Gymnocephalus-acerina.html

http://ukraine-fish.net/blog/ersh_nosar/2009-11-30-131 Arhivat în , la Wayback Machine.

http://ribak.in.ua/o-rybalke/stati/item/416-chervonoknizhni-vidi-rib-chernigivskoyi-oblasti Arhivat în , la Wayback Machine.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Lumea animală a Moldovei Vol.2, T. Cozari, M. Usatîi. Știința, 2003, Chișinău