Flexurile colice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
{{{Nume}}}
Resurse externe
FMA14555
Terminologie anatomică

Există două flexiuni colice sau curburi ale colonului transversal. Cea din dreapta, flexura colică dreaptă este cunoscută și sub numele de flexura hepatică.

Cea din stânga, flexura colică stângă este cunoscută sub numele de flexura splenică.

Anatomie[modificare | modificare sursă]

Flexura colică dreaptă sau flexura hepatică (cea din apropierea ficatului) este îndoirea în unghi ascuțit dintre colonul ascendent și colonul transversal.Flexura hepatică se află în cadranul superior drept al abdomenului uman. Acesta primește aportul de sânge din artera mezenterică superioară.

Flexura colică stângă sau flexura splenică (deoarece este aproape de splină) este îndoirea în unghi ascuțit dintre colonul transvers și colonul descendent. Flexura splenică este o regiune a bazinului hidrografic, deoarece primește dublu aport de sânge de la ramurile terminale ale arterei mezenterice superioare și ale arterei mezenterice inferioare, făcându-o astfel predispusă la leziuni ischemice în cazurile de tensiune arterială scăzută deoarece nu are propria sursă primară de sânge. În contextul ischemiei, flexura splenică este denumită uneori punctul Griffith, împreună cu rectul superior (punctul Sudak).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini suplimentare[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]