Elena Gropoșilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elena Gropoșilă
Elena Gropoșilă pe 23 aprilie 2014
Informații generale
Nume complet Elena Gropoșilă
Data nașterii (47 de ani)
Locul nașterii București, România
Naționalitate Franceză, română
Înălțime 1,71 m[1]
Greutate 66 kg[1]
Post Centru,
antrenor
Informații despre echipă
Echipa actuală Chevigny Saint Sauveur
Cluburi de juniori
Ani Club
CSȘ 2 București
Cluburi de seniori*
Ani Club
1999–2001 CS Rapid București
2001–2007 Cercle Dijon
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
2000 România 12 (10)[2]
Titluri
Căpitan (Cercle Dijon)
Echipe antrenate
2007–2012 Cercle Dijon
apr.–iun.2014 Dijon Bourgogne HB (masc.)
2015– Chevigny Saint Sauveur
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Elena Roxana Gropoșilă (născută Năpar, n. , București, România)[1][2][3] este o fostă handbalistă și actuală antrenoare de handbal. Gropoșilă, care a evoluat pe postul de centru, a făcut parte din echipa națională a României care s-a clasat pe locul al șaptelea la Jocurile Olimpice de vară din 2000, de la Sydney.[4] Transferată în Franța, și-a continuat acolo cariera de jucătoare și a devenit apoi antrenoare.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Elena Năpar a început să joace handbal la Clubul Sportiv Școlar 2 București[2] și a fost selecționată curând în echipele de junioare și de tineret ale României. A luat parte la Campionatul European pentru junioare din 1994 (locul 4), la cel pentru tineret din 1996 (locul 6) și la Campionatul Mondial pentru tineret din 1997, unde a obținut medalia de bronz.[5][6] În anul 2000 a fost convocată la naționala de senioare a României și a participat la jocurile de pregătire în vederea olimpiadei de vară, precum și la turneul olimpic final. În total, handbalista a jucat pentru echipa României în 10 partide, în care a înscris 12 goluri.[2]

La nivel de club, Elena Năpar-Gropoșilă a jucat la CS Rapid București, echipă cu care a câștigat Cupa Orașelor în anul 2000.[7]

În 2001, handbalista s-a transferat în Franța, la Cercle Dijon Bourgogne, iar foarte rapid a devenit căpitanul echipei și una din cele mai bune marcatoare.[8] Cu această echipă s-a clasat de două ori pe locul al treilea în campionatul francez și a ajuns de mai multe ori în finalele Cupei Franței și Cupei Ligii Franceze de Handbal. În ediția 2006-07 a Cupei Challenge, Dijon a fost eliminată în sferturile de finală de HCM Roman.[9][10]

În 2007, handbalista a pus punct carierei de handbalistă, iar în luna noiembrie a devenit antrenorul secund al echipei, după ce și-a prelungit contractul la Dijon cu doi ani.[8][11] Din anul 2009, după plecarea lui Pierre Terzi, Gropoșilă a fost numită antrenor principal.[12] A rămas în acest post până în iulie 2012, când Christophe Maréchal a fost numit antrenor principal, iar Elena Gropoșilă secund.[13]

Pe 4 aprilie 2014, după concedierea lui Denis Lathoud, Gropoșilă a fost anunțată ca antrenor principal al echipei de handbal masculin Dijon Bourgogne Handball.[14] În realitate, echipa a continuat să fie pregătită de secundul Ulrich Chaduteaud, însă acesta nu avea licența de antrenor necesară, iar clubul risca o amendă de 10000 de euro și o penalizare cu 10 puncte în clasament.[14] A fost pentru prima dată în istoria Diviziei 1 franceze când o femeie a fost numită antrenorul unei echipe masculine, chiar și simbolic.[14] Contractele lui Gropoșilă și Chaduteaud expirau pe 30 iunie 2014, dar nu au fost prelungite, pentru că echipa din Dijon a retrogradat.

În 2015, Elena Gropoșilă a devenit antrenor secund la Chevigny Saint Sauveur[15], echipă la care se afla și în anul 2023[16].

Palmares[modificare | modificare sursă]

Club[modificare | modificare sursă]

Competiții internaționale
Competiții naționale
  • Liga Franceză de Handbal:
  • Cupa Franței:
  • Cupa Ligii Franceze de Handbal Franței:

Echipa națională[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Elena Napăr”. sports-reference.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b c d „PALMARESUL INDIVIDUAL ȘI AL ECHIPELOR NAȚIONALE ÎN JOCURILE INTERȚĂRI” (PDF). Federația Română de Handbal. p. 63 (poz.546). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ „Elena Roxana Groposila”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 
  4. ^ Nicolae Stoian (). „Sydney, 2000 | România, la a 16-a participare”Necesită abonament cu plată. Cuvântul Nou. arcanum.com (nr. 2882 (anul XI)): pag. 5. Accesat în . 
  5. ^ „RECUL PARȚIAL (m) - SPERANȚE (f)” (PDF). Federația Română de Handbal. p. 107-109, 171-173. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  6. ^ „PUȚINE CALIFICĂRI (m) - SUCCESE JUVENILE (f)” (PDF). Federația Română de Handbal. p. 20-23. Arhivat din original în . Accesat în . 
  7. ^ „Rapid Bucuresti”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 
  8. ^ a b „Dijon : Elena Napar Groposila prolonge” (în franceză). handzone.net. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „2006/07 Women's Challenge Cup1/4 Final”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 
  10. ^ „Cupa Challenge | HCM Roman - Cercle Dijon”Necesită abonament cu plată. Adevărul Harghitei. arcanum.com (nr. 4154 (anul XIX)): pag. 2. . Accesat în . La Cercle Dijon joacă 2 românce, Elena Năpar Gropșilă și Ana Maria Stecz Grozav. 
  11. ^ „Dijon : Groposila co-entraineur” (în franceză). handzone.net. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Jérémie Lorand (). „Elena et ses drôles de dames” (în franceză). balonmano.mforos.com. Arhivat din original la . Accesat în . [...] le poste d'entraineur, qui est cette année occupé à plein temps par Elena Groposila, qui était jusque là entraineur adjointe  
  13. ^ „Christophe Maréchal, nouvel entraîneur de Dijon” (în franceză). handzone.net. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ a b c Christophe Tarrisse (). „Elena Groposila, l'ancienne du CDB, devient entraîneur du DBHB mais Chaduteaud reste aux commandes” (în franceză). France 3. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ Guilhem George (). „La nouvelle vie d'Elena Groposila” (în franceză). Le Bien Public. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „ES BESANCON FEMININ / CHEVIGNY ST SAUVEUR HANDBALL” (PDF) (în franceză). Federația Franceză de Handbal. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  17. ^ „Rapid Bucuresti”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Elena Gropoșilă la Wikimedia Commons