Discuție Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/Arhiva 137

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 16 ani de MariusM în subiectul Mediere

Mediere[modificare sursă]

Am iniţiat procedura de mediere. Wikipedia:Mediere De fapt consider că ar trebui o arbitrare şi o înfiinţare a unei comisii de arbitrare.

Problema pe care o ridic nu este cea a referendumului ci cea a încălcării dreptului meu şi a multora altora la liberă exprimare, drept care nu poate fi limitat printr-un referendum. Limba română este vorbită de multe milioane de oameni care nu trăiesc pe teritoriul României. De aceea, statul român nu poate emite drepturi de proprietate asupra limbii române şi este greşit pentru Wikipedia de limbă română să accepte asemenea pretenţii. A susţine că ceea ce se face este democratic este un non-sens. Nu este democratic ca un drept al unei minorităţi să fie negat prin votul unei majorităţi.

În paralel, sunt pe punctul de a iniţia formele pentru înfiinţarea unei Wikipedii în româna moldovenească cu grafie latină. Având în vedere că româna moldovenească se vorbeşte pe ambele maluri ale Prutului, consider că această Wikipedie va trebui să accepte ambele tipuri de ortografie. Aş prefera să nu se ajungă la această necesitate pentru a respecta dreptul la liberă exprimare al tuturor românilor.

Sper să se ajungă la un compromis în care drepturile fundamentale ale colaboratorilor de pretutindeni să nu fie încălcate, fără a ajunge cu asemenea dispute la forurile de coordonare a Wikipediei. În disputa respectivă nu este vorba despre păreri, care pot fi discutate, este vorba de drepturile unor minorităţi.Afil 1 iulie 2007 04:05 (EEST)Răspunde

Cita vreme politica nu a fost schimbata nu vad necesitatea acestei medieri. Wikipedia moldoveneasca e o timpenie, trebuie pastrata unitatea acestei Wikipedii. Am aratat mai sus ca ortografia veche se foloseste si in Romania, multi romani din Romania (ba chiar si din Japonia! :-)) o folosesc, cu ce drept sa fie declarata ortografie exclusiv moldoveneasca? In alta ordine de idei, exista deja 2 Wikipedii bieloruse (ortografie sovietica pro-Lukashenko si ortografie anti-Lukashenko), ambele cu alfabet chirilic. Nu veni cu propunerea unei noi Wikipedii romanesti ca s-ar putea chiar sa se aprobe.--MariusM 1 iulie 2007 04:15 (EEST)Răspunde