Discuție Utilizator:Gheorghe Ungureanu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 16 ani de AdiJapan în subiectul Alfabetul dac

Bun venit![modificare sursă]

Vă mulţumim că v-aţi înregistrat ca utilizator. Probabil că la început veţi avea multe nedumeriri şi întrebări: ce este Wikipedia, cum se modifică articolele, ce putem şi ce nu putem scrie în ele, etc. Am pregătit o pagină de bun venit (←apăsaţi aici) pe care vă recomandăm s-o citiţi. De asemenea puteţi să ne întrebaţi la Cafenea sau pe canalul IRC oficial (pentru detalii vezi Canal IRC). Nu vă fie teamă de greşeli, suntem aici pentru a vă ajuta.

În ce domenii aţi dori să contribuiţi? Poate să fie specialitatea dumneavoastră sau un domeniu pentru care aveţi o pasiune aparte. Aveţi la dispoziţie propria pagină de utilizator (vedeţi sus de tot unde scrie Gheorghe Ungureanu) în care să vă prezentaţi pe scurt dacă doriţi.

Ca să vă semnaţi simplu — doar în paginile de discuţii, nu şi în articole — scrieţi la sfârşitul mesajului patru tilde ~~~~ şi Wikipedia vi le va transforma automat în semnătură şi dată.

Sperăm să contribuiţi cu plăcere la acest proiect! — AdiJapan  28 decembrie 2007 09:54 (EET)Răspunde

Întrebări[modificare sursă]

Îndrumările dv. sînt ininteligibile; par traduceri de către persoane care nu stăpînesc limba sau au învăţat-o din cărţi, nevorbind. Ce înseamnă "cont" şi "cod" ? Vreţi să spuneţi "parolă" ? Vă propun să reduceţi -la o pagină, maximum- şi să simplificaţi instrucţiunile şi recomandările care să fie redactate romîneşte. Recomandaţi "scrieţi în caseta de mai jos". Ce să scriem ? De exemplu: numele şi prenumele, domiciliul, telefonul, alte date, domenii de realizări, proiecte etc. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Gheorghe Ungureanu (discuție • contribuții).

În acest context, un "cont" (mai precis un cont de utilizator) reprezintă un ansamblu de informaţii format dintr-un nume de utilizator (de exemplu, Rsocol este numele meu de utilizator), o parolă (care trebuie să fie cunoscută doar de către persoana respectivă), un set de permisiuni (de exemplu, eu sunt administrator la Wikipedia, ceea ce îmi permite, printre altele şi să şterg pagini, atunci când e nevoie) şi un set de preferinţe (configurabile din partea de sus, la "preferinţele mele").
În pagina de utilizator se pot scrie informaţii despre interesele şi competenţele proprii, dar nu sunt necesare niciun fel de detalii personale. Personal, eu am optat ca şi dvs să folosesc numele meu real la Wikipedia (vezi şi pagina mea de utilizator), însă majoritatea utilizatorilor folosesc un pseudonim. Pentru mai multe informaţii despre paginile de utilizator, vă rog să citiţi Wikipedia:Pagină de utilizator.
Avem un set simplificat de instrucţiuni la pagina Bun venit. În această pagină sunt prezentate câteva informaţii despre Wikipedia şi sunt enumerate câteva principii şi îndrumări.
Dacă aveţi alte întrebări, puteţi să mi le adresaţi pe pagina mea de discuţii (dând click pe mesaj, în dreapta semnăturii mele) sau la Wikipedia:Cafenea, în caz că sunt de interes general. Răzvan Socol mesaj 28 decembrie 2007 10:08 (EET)Răspunde

În timp ce scriam acest răspuns, AdiJapan a scris un răspuns şi mai cuprinzător, mai jos. Vă rog să apelaţi cu încredere la oricare dintre noi, în caz că aveţi nevoie de ajutor. Răzvan Socol mesaj 28 decembrie 2007 10:08 (EET)Răspunde

Terminologie[modificare sursă]

Am citit pagina dv. de utilizator (e publică, ca a tuturor). „Cont”, „cod” şi multe altele fac parte din jargonul de specialitate al calculatoriştilor. Noi înţelegem perfect despre ce e vorba. Probabil dacă ne-aţi lua cu un termen gen „metonimie”, nici noi n-am înţelege. Vă recomand puţină răbdare, până vă obişnuiţi. Al dv., --Turbojet 27 decembrie 2007 23:42 (EET)Răspunde

Categorii[modificare sursă]

Vă rog să vă familiarizaţi întâi cu funcţionarea wikipedia. Nu se scrie direct în paginile de categorii, cum aţi făcut la [[Categorie:Partide politice în România]]. Al dv., --Turbojet 28 decembrie 2007 00:05 (EET)Răspunde

Wikipedia[modificare sursă]

În primul rînd vă urez bun venit la Wikipedia. V-am pus la începutul paginii şi mesajul standard de întîmpinare, unde vi se dau cîteva sfaturi de început.

Înţeleg nemulţumirile pe care le exprimaţi în pagina de ajutor şi de fapt sînt de acord că lucrurile pot fi ameliorate semnificativ. Vă rog să înţelegeţi însă că şi noi ceilalţi contribuim aici într-un mod la fel de voluntar ca şi dumneavoastră. Pentru rezolvarea neajunsurilor vă propun să procedăm aşa:

  • Cînd nu înţelegeţi ceva să ne întrebaţi, de exemplu la Cafenea sau personal, pe paginile noastre de discuţii.
  • Cînd observaţi în paginile cu îndrumări greşeli sau stîngăcii pe care ştiţi cum să le corectaţi, corectaţi-le. Aveţi doar grijă să nu schimbaţi sensul, cel puţin pînă ajungeţi să ştiţi bine ce vor de fapt să spună acele pagini.
  • Din păcate există atît de multe lucruri pe care trebuie să le afle noii utilizatori încît nu ajunge o pagină pentru a spune tot. Am încercat să facem la pagina de bun venit o sinteză a ceea ce înseamnă Wikipedia şi ce se aşteaptă de la noii veniţi, însă nu putem scrie acolo totul. Dacă aveţi o soluţie pentru a facilita adaptarea începătorilor la Wikipedia vă rog totuşi să ne spuneţi, orice ajutor este binevenit.

Să vă răspund punct cu punct la critici şi întrebări.

  • Da, unele pagini de îndrumări şi politici au fost traduse foarte stîngace. Asta pentru că majoritatea utilizatorilor cu vechime se concentrează pe lucrul la articole (e şi firesc, acesta e scopul) aşa încît de redactarea numeroaselor pagini de explicaţii s-au ocupat doar cîţiva oameni şi nu toţi au făcut-o cu destulă răbdare şi migală. Cînd veţi cunoaşte Wikipedia mai bine veţi putea contribui la aceste pagini dacă doriţi.
  • „Cont” este contul de utilizator, adică ceea ce ţine de locul dumneavoastră personal în cadrul proiectului: numele de utilizator şi parola asociată, preferinţele, pagina de utilizator unde vă puteţi prezenta şi unde vă păstraţi informaţiile pe care le consideraţi importante pentru proiect, pagina personală de discuţii (aceasta la care scriu eu acum) unde primiţi mesaje de la ceilalţi membri ai comunităţii, lista personală de pagini urmărite, lista personală de contribuţii etc.
  • „Cod” sau „cod-sursă” (sau simplu „sursă”) este ceea ce scrieţi în caseta de editare pentru ca să apară ceea ce doriţi în pagina pe care o modificaţi. De exemplu, ca să scrieţi cu caractere aldine trebuie puneţi cîte trei apostrofuri de o parte şi de alta a fragmentului respectiv: scrieţi codul '''text aldin''' şi la afişarea paginii apare text aldin. Astfel, apostrofurile fac parte din acest „limbaj de programare” (cam mult spus) căruia îi zicem cod. La fel există o mulţime de alte coduri, vedeţi de exemplu Wikipedia:Cum modific o pagină. Pentru uşurinţa utilizării şi pentru a nu-i descuraja pe începători, codurile nu sînt nici complicate, nici numeroase.
  • Presupun că îndrumarea „scrieţi în caseta de mai jos” vi s-a afişat atunci cînd aţi încercat să citiţi o pagină care nu există. Prin faputl că vi se spune „Pentru a o crea, scrieţi [...]” noi am crezut că e destul de clar ce trebuie scris în casetă, anume textul paginii. Dar într-adevăr exprimarea era ambiguă şi am reformulat-o.

Avem pagina Wikipedia:Glosar cu definiţii ale diverşilor termeni, dar din păcate cine a început să lucreze la ea n-a terminat.

Dacă mai aveţi şi alte nelămuriri vă rog să nu ezitaţi să ne întrebaţi. Spor la lucru şi la mulţi ani! — AdiJapan  28 decembrie 2007 09:54 (EET)Răspunde

Alfabetul dac[modificare sursă]

În pagina România aţi pus textul:
„-Scrierea DACĂ. Înainte, cu circa 65 de ani, de "Scrisoarea lui Neacşu de la Cîmpulung", a fost scrisă şi desenată, la Cancelaria lui Ţepeş Vodă, cu sigiliul şi semnătura lui, pe piele de iepure sau căprioară, "Ocolniţa Moşiei Urecheşti", hartă şi text, prin care i s-a atribuit medelnicerului Ureche o "moşie" de 800 pogoane (400 "dramuri") în satul actual Urecheşti din comuna Cicăneşti, judeţul Argeş. În afară de titlu, au fost reţinute numirile: Ciora, Duhotărie (actual Dotărie), La Rozorul Plugului. Reprodusă din memorie, în 1983, pentru confirmarea scrisului de către cel care o ştia pe de rost, Ion T. Ungureanu, urmaş al Bătrînului Ureche, harta a fost pusă pe foc, în 1992, de nepoţii Ion şi Maria P. Ungureanu. Toate zecile de nume erau scrise în limba DACĂ, în milenarul alfabet propriu tradiţional (862 - 1859). Repet: alfabetul propriu DACIC, anume creat pentru limba DACĂ, folosit timp de O MIE DE ANI, concomitent şi după primul alfabet DAC tradiţional, folosit pentru scrierea cărţii (448 pagini !) "Rohonczi Codex". Solicit pe cei care deţin literele chirilice, curate şi clare, ale alfabetului DAC să le reproducă în această pagină, unde trebuie să aibă locul şi alfabetul DAC ANTERIOR”

Observaţii
  1. Acest text nu este semnificativ pentru România, ci eventual pentru istoria scrisului în România.
  2. Nu puteţi pune niciun text furnizat de dv. personal, asta se cheamă cercetare originală şi nu este admis pe wikipedia. Aici se pun doar informaţii verificate.
  3. Orice informaţie puneţi, trebuie să indicaţi alături sursa care spune asta. Dacă găsiţi o lucrare care spune că „harta a fost pusă pe foc, în 1992, de nepoţii Ion şi Maria P. Ungureanu”, atunci o puteţi pune, altfel nu. În plus, lucrarea respectivă trebuie să aparţină altei persoane decât dv. personal, citarea propriilor lucrări se poat face doar dacă sunteţi un specialist recunoscut în domeniu (adică necontroversat) şi lucrările dv. sunt citate şi de alte lucrări, de exemplu enciclopedii.
  4. Wikipedia nu este un proiect care admite teorii marginale, cum ar fi existenţa unui alfabet dac. Când faptul că a existat un alfabet dac va fi bine stabilit (de exemplu acest lucru va fi inclus în manualele şcolare), acest lucru va putea fi pus pe wikipedia. De asemenea, wikipedia nu vă poate ajuta la stabilirea dacă a existat sau nu un alfabet dac şi care ar fi fost ăla, ea este doar o enciclopedie care reflectă lucrurile general admise, orice lucru care nu este deja bine stabilit este considerat cercetare originală şi, repet, nu este admis.
  5. Este ciudată afirmaţia dv. că alfabetul dac ar fi fost transliterat în caractere chirilice, doar nu vreţi să spuneţi că dacii înşişi scriau cu chirilice? Pe ce vă bazaţi când faceţi această informaţie? Adică o mai spun şi alte surse (care sunt ele?) sau este o ipoteză a dv?

Al dv., --Turbojet 28 decembrie 2007 09:56 (EET)Răspunde

M-am uitat prin contribuţiile d-lui Ungureanu şi venisem să-i adresez exact aceleaşi observaţii. Mulţumesc, Turbojet, m-aţi scutit de efort. — AdiJapan  28 decembrie 2007 10:24 (EET)Răspunde