Discuție:Victor Ciorbea

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 17 ani de 70.52.19.254

Am scos următorul pasaj:

Este cunoscut ca un premier de tristă amintire nu datorita autoritarismului excesiv sau dictatorial ci datorita ineficientei si a gresellilor din perioada cat a fost premier. In timpul lui a avut loc inceputul reformei structurale a economiei care a constat in incercarea de privatizare a sectorului de stat mare aducator de pierderi. Aceasta a dus la mari concedieri si la mari nemultumiri populare ce s-a soldat cu multe greve si miscari de protest.Realizand ca au fost mintiti odata cu esecul programului politic al guvernuluiC.D.R. venit in 1996 (cunoscut și sub numele de Contractul cu Romania) majoritatea populatiei in special muncitorii au inceput sa conteste noua guvernare considerand-o tradatoare. Odată cu boicotul si retragerea unora dintre ministrii Partidului Democrat de la guvernare si cu pericolul dizolvarii coaliției C.D.R. și a convocării de alegeri anticipate, coalitia reunita in acord cu seful statului decide pe 30 martie 1998 demiterea, prin votul majoritatii parlamentare, premierului Victor Ciorbea si numirea ca succesor a lui Radu Vasile.In ciuda ineficientei si lipsei de autoritate în a implementa reformele el s-a considerat omul sacrificat in luptele dintre partidele ce compuneau coaliția C.D.R..
Este foarte cunoscut pentru stilul său de a vorbi, încet și robotic, propoziția sa: "Am făcut tot ceea ce e omenește posibil, doamnelor și domnilor..." rămânând celebră. Tot lui îi aparține si metafora luminiței de la capătul tunelului, desemnând sfârșitul mereu amânat al sărăcirii populației prin inconștiența clasei politice.
Dupa ce a fost demis ca premier odata cu disputa cu liderul P.N.Ț.C.D. Ion Diaconescu,paraseste partidul impreuna cu cativa dintre oamenii de baza dintre care fratii Ioan și Matei Boilă formand Alianța Națională Creștin Democrată(A.N.C.D.).Odata cu esecul dezastruos de la alegerile din 2000 care se soldeaza cu plecarea de la putere a PNTCD,noua formatiune A.N.C.D. revine in 2001 si se uneste din nou cu PNȚCD Ciorbea devenind liderul formatiunii taraniste, devenită doar un partid neparlamentar de buzunar.
Revenirea lui nu aduce revirimentul asteptat al partidului,in mare parte si datorita lipsei de credibilitate si ineficientei din perioada in care a fost prim-ministru.In 2004 odata cu succesul electoral repurtat de PNTCDin alegerile locale in Timisoara in urma caruia taranistul Gheorghe Ciuhandu castiga impreuna cu filiala locala,primaria si majoritatea in consiliul local se retrage din fruntea PNTCD,lasând locul lui Gheorghe Ciuhandu, si devenind lider al partidului care, in 2005, isi va schimba denumirea in P.P.C.D..

Acest pasaj nu respectă condițiile biografiei persoanelor în viață. Având o conotație negativă, trebuie substanțiat cu surse adecvate și scris după metoda enciclopedică și nu a părerilor personale ale autorului. --Radufan 30 septembrie 2006 17:12 (EEST)Răspunde

Nu atre deloc tente negative, chiar il face sa para foarte uman. Sa stergi o parte atit de enorma a biografiei sale cam da dovada de minte ingusta... 70.52.19.254 18 octombrie 2006 03:04 (EEST)Răspunde