Discuție:Timp (gramatică)

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Aș vrea să propun o discuție legat de viitorul anterior. Pe pagina este specificat cazul de utilizare: exprimarea unei stări sau acțiuni care se va desfășura in viitor, dar inainte de momentul de referință din vorbire.

e.g.

Norocul se va fi terminat cand mă voi întoarce de la lucru.

Aș vrea să propun spre discuție celălalt caz de utilizare: exprimarea unei supoziții despre o stare sau o acțiune din trecut.

e.g.

– Nu știu de ce nu răspunde Nuțu la telefon.

– I se va fi descărcat telefonul.

În limba vorbită (și scrisă) legata de supoziția despre trecut replica ar fi:

– I s-o fi descărcat telefonul.

Eu nu pot identifica alt mod al verbului din replica anterioară, altceva decât o formulă populară a viitorului anterior.

Cum credeți, merită inclus acest caz de utilizare la capitolul viitor anterior, respectiv informațiile corespunzătoare pe pagină?

În limba germană, modul analog al viitorului anterior este Futur II, și este folosit în special pentru a exprima supoziții despre viitor. Referință http://deutsch.lingo4u.de/grammatik/zeiten/futur-2

O altă formulă populară este:

- O să citesc cartea.

echivalent cu

- Voi citi cartea.

Ionuion (discuție) 18 mai 2011 19:06 (EEST)[răspunde]

Exemplele pe care le dai (I se va fi descărcat telefonul, I s-o fi descărcat telefonul) nu sunt la indicativ viitor anterior ci la modul prezumtiv, timpul trecut, exemplele fiind sinonime. Diferența este ca între cele două forme de viitor pe care le exemplifici. Există și prezumtivul prezent: I s-o fi descărcând telefonul. Prin urmare, ar trebui un articol despre prezumtiv. Amator linguarum (discuție) 19 mai 2011 11:51 (EEST)[răspunde]
Conform http://ro.wikipedia.org/wiki/Verb#Mod, prezumtivul are o singură formă: „Ne-or vedea dacă-l facem aici?”. Nu și „Ne-or fi văzut...” sau „Ne vor fi văzut...”. Nu e exclus însă ca descrierea sumară a prezumtivului pe această pagină să fie departe de a fi completă.
Pe de altă parte, dacă „Ne vor fi văzut...” reprezintă un verb la modul prezumtiv, atunci avem situația în care avem două moduri (prezumtiv și viitor anterior) care au formele absolut identice. Această situație este puțin probabilă din punctul meu de vedere.
O altă problemă pe care o găsesc este că prezumtivul ar avea două forme. „Ne-o fi văzut...” și „Ne va fi văzut...”. Nu cunosc un alt mod al verbului care să aibă două forme.
Voi consulta DOOM2 pentru clarificări și voi reveni cu concluzia.
Cu respect,
Ionuion (discuție) 20 mai 2011 12:37 (EEST)[răspunde]
„Modul prezumtiv are două timpuri: prezent (vom – sau omfi cîntînd) și perfect (vom – sau omfi cîntat).” (Mioara Avram, Gramatica pentru toți, Humanitas, București, 2001, p. 208) Amator linguarum (discuție) 20 mai 2011 23:41 (EEST)[răspunde]