Discuție:Românism

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 16 ani de Plinul cel tanar
Articolul Românism este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Hai sa o luam rând cu rând: Românismul este un sentiment cultural naţional al românilor de pretudinteni Generalizare tendenţioasă, eu de exemplu sunt român dar sentimentul asta nu îl am de fel.

, care semnifică etnogeneza poporului român Asta e o chestiune aflata inca in dezbatere, nu stim SIGUR unde s-a format poporul român.

, descendenţa latină, continuitatea şi permanenţa românior în teritoriile locuite de ei, inclusiv în cele temporar sub sceptrul unor state vecine. Lasand la o parte ca afirmatia este din nou nedovedita si ca este chiar putin probabil sa fie valabila pentru toate teritoriile romanofone, este si mai ambigua pentru ca nu tine cont de emigratie.

Această noţiune a fost introdusă de Vasile Alexandrescu Urechia în 1858. Asta este unica informatie enciclopedica din tot paragraful.

Această noţiune este opusă naţionalismului. Adica are legatura cu inter-nationalismul, de acolo vine de fapt numele de românism.


Are o legatura puternica cu apartenenta neamului romanesc la crestinismul de rit ortodox Din nou generalizare si chiar tenedentioasa. Umila mea persoana este agnostica si se simte ofensata de-a fi inclusa cu dea sila la alta caegorie.

de unde isi trage cateva caracteristici morale si spirituale. Neenciclopedic si tendenţios. Adica ortodocsii "are" niste specificitati morale? Nu fură? Nu minte? Umila mea persoana credea ca exista oameni morali si imorali indiferent de religia de care apartin, ba mai mult ca este exclus ca o scriere cu caracter enciclopedic sa faca propaganda in favoarea unui cult anume. Plinul cel tanar 2 august 2007 13:20 (EEST)Răspunde

M-am împrăştiat de râs citind comentariile tale -- cam la fel aş răspunde şi eu dacă s-ar apuca cineva să-mi recite cu seriozitate articolul ăsta ca şi crez personal. Însă cred că nici tu şi nici articolul nu aveţi perfectă dreptate. Deşi e scris de aşa natură încât într-adevăr se înţelege că Wikipedia ar susţine cum că românii de pretutindeni simt acest românism (şi aici greşeşte articolul), cred că de fapt articolul vrea să spună că asta ar fi definiţia românismului conform cu Urechia (şi aici cred că greşeşti tu: dacă Urechia a definit românismul în felul ăsta, totul e perfect în regulă: după părerea lui Ion Ionescu, cocolismul poate fi sentimentul de zorzoneală care ne străbate pe toţi, nicio problemă). --Gutza D D+ 2 august 2007 13:28 (EEST)Răspunde
Daca autorul se referea la definitia data de Urechia trebuia sa specifice ca atare, dar avem si categorie Românism! Include de exemplu Maramuresul. Probabil acolo curge mai vârtos si mai focos românismul prin vene Plinul cel tanar 2 august 2007 13:50 (EEST) De metionat totusi ca in mod ironic Vasile Alexandru Urechia nu este inclus la categoria românism. Desi (zice-se) el a introdus termenul nu pare a fi relevant l subiect. Plinul cel tanar 2 august 2007 13:56 (EEST)Răspunde