Discuție:Miliardar de carton

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 11 ani de Afil în subiectul Articolul nu are sens

Articolul nu are sens[modificare sursă]

Termenul de miliardar de carton este o expresie care nu este încetățenită. Este un termen utilizat în mod pejorativ, dar nu definește o anumită categorie de oameni bogați. Exemplele care sunt prezentate se referă de fapt la niște escrocherii, nimic mai mult. De aceea legături interlingvistice nici nu se pot face. Elementul specific al acestei categorii este faptul că averile respective au fost obținute pe cale ilicită, dar nu implică faptul că averile respective au o valoare fragilă, supusă fluctuațiilor bursiere. Averile obținute prin operații de acest tip de oligarhii ruși după căderea Uniunii Sovietice sunt foarte reale - nu au nimic comun ce cele ale milionarilor de hârtie. De altfel, nu cred că oligarhii ruși au fost caracterizați vreodată ca miliardari de carton.

Termenul de paper millionaire - care nu este de altfel echivalent cu cel de miliardar de carton - are altă semnificație, definind persoanele care au făcut avere în general prin speculații - fără a avea nici sensul de operații ilegale sau ilicite - dar care sunt investite în fonduri riscate care pot scădea rapid în funcție de fluctuațiile bursei.

În general, în țările avansate, averile ilicite - un exemplu putând fi cel al diferitor tipuri de investiții piramidale - nu sunt definite ca averi de carton sau de hârtie ci pur și simplu ca excrocherii.

Wikipedia ar trebui să aibe un articol despre milionari - cu legăturile interlingvistice respective - care ar putea cuprinde câte un paragraf despre miliardarii de carton și despre cei de hârtie. afil (discuție) 25 august 2012 07:43 (EEST)Răspunde