Discuție:Mănăstirea Galata

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Galata a fost propus ca articol de calitate, dar în urma discuției s-a constatat că nu îndeplinea criteriile la acea vreme. Puteți să vă uitați la legăturile aflate mai jos, în istoricul articolului, pentru a găsi pagina nominalizării, și să aflați de ce a fost respins.
10 februarie 2015 Propunere articol de calitate Respins
Articole bune Mănăstirea Galata a fost introdus în lista articolelor bune la categoria Arte plastice și arhitectură, având în vedere criteriile aferente articolelor bune. Dacă puteți, sunteți invitat să participați la îmbunătățirea acestuia, iar dacă considerați că nu mai îndeplinește criteriile, puteți propune articolul spre reevaluare.

Evaluat: 10 februarie 2015. (Versiunea evaluată).

Articolul Mănăstirea Galata este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ABAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa AB pe scala de calitate.
MareAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mare pe scala de importanță.

Originea denumirii Galata[modificare sursă]

Ipoteza neștiințifică după care denumirea Galata ar fi legată de Galata din Constantinopole, dublată de pretenția fantezistă pan-turcistă (extremistă) după care denumirea Galata este de origine turcică, trebuie înlăturată din text. Argumente:

  1. Denumirea ”Galata de Jos” sau ”Galata din Vale” arată clar că exista o denumire Galata pentru un loc sau o clădire „din deal” sau „de sus”. Fie că era vorba despre un schit Galata, fie despre Dealul Galata (care există și astăzi), denumirea este evident mai veche decât mânăstirea.
  2. Nu există niciun document al vremii care să lege în vreun fel Dealul Galata sau, ulterior, Mânăstirea Galata, de Galata din Constantinopol (Istanbul).
  3. Chiar sursele turcești oneste recunosc faptul că denumirea Galata din Constantinopole este anterioară ocupației turcești (ex.: https://istanbultarihi.ist/377-galata)
  4. Există numeroase toponime românești similare (Galicea, Galați, Gălăoaia etc.), astfel încât este neștiințifică forțarea unei origini externe.

82.76.159.21 (discuție) 30 noiembrie 2023 16:35 (EET)[răspunde]