Discuție:Iosif Ivanovici

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 3 ani de Turbojet în subiectul Date biografice
Articolul Iosif Ivanovici este un subiect de care se ocupă Proiectul Muzică românească, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre muzica românească Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Date biografice[modificare sursă]

În urma unor cercetări a fost descoperit în registrul fostei biserici Sf. Ilie din Fabric (demolată în 1910–1911) înregistrarea botezului Video pe YouTube, min 4:30. Din registru, echivalent în epocă cu registrul de noi născuți al primăriei, rezultă exact numele lui, numele părinților și data nașterii. Data nașterii este 28 ianuarie 1845. Numele de botez este „Ioann”, consoana „n” fiind dublată conform grafiei epocii. Această dublare apare și în nume, „Ivannovici”. În act apar și alte cazuri cu grafia epocii, numele este scris în ortografia maghiară: Ivannovics, respectiv prenumele părinților: Axentie și Perszida. Specialiștii care au examinat actul consideră că în ortografia actuală numele lui este Ioan Ivanovici, iar al părinților Axente și Persida.

Sârbii, pe sr:wp spun corect: Јован (transliterat latin en:Jovan, care înseamnă en:John, care înseamnă en:Ioan, adică Ioan. Iovan este o adaptare fonetică română după pronunția sârbă. Ivan (rusă Иван) este versiunea rusă a lui Iovan, tot Ioan. Prenumele „Iosif”, deși apare în numeroase surse, probabil este o confuzie generată de publicațiile care-l numeau „I. Ivanovici” deoarece nu apare deloc în registru. Având în vedere că cercetarea a devenit publică (găsiți articolele pe net), consider că articolul va trebui revizuit. --Turbojet  13 mai 2020 16:23 (EEST)Răspunde