Discuție:Ioan Vodă cel Viteaz

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 16 ani de Plinul cel tanar în subiectul Explicatie format

În literatură, Bogdan Petriceicu Hasdeu îl denumeşte "cel Cumplit" cu toate că cel mai bine i se potriveşte supranumele de "cel Viteaz". - dupa parerea cui i se potriveste mai bine "cel Viteaz"? Cel mai des istoriografia il numeste "cel cumplit". In lipsa unor contra-argumente intentionez sa mut pagina la Ioan Vodă cel Cumplit. In afara de asta tonul articolului este unul eroic-elogios si nu unul neutru enciclopedic, desi informatiile imi par in mare corecte. Plinul cel tanar 16 iulie 2007 11:33 (EEST)Răspunde


Explicatie format[modificare sursă]

  • Aliat cu cazacii şi încrezut în "opincarii" săi, Ioan Vodă se aruncă într-un şir de lupte vitejeşti, care formează clipele cele mai glorioase ale domniei acestui voievod.
  • Aici se dă o luptă măcelărească în care Ioan Vodă învinge, după care, ca fulgerul [necesită citare]el aleargă pentru a sprijini pe cazacii trimişi spre Bugeac.
  • Oştirea, care nu apucase să se risipească, se întoarce atunci spre turci, şi vrednicii oşteni ai lui Ioan Vodă pier până la unul, răzbunând moartea mişelească[necesită citare] a iubitului lor voievod.
  • Îngrijoraţi de zvonurile pe care le primeau despre mulţimea duşmanilor, înainte de bătălia de la iezerul Cahulului, întrebându-si Domnul despre acest aspect, Ioan Vodă, le-a dat moldovenilor un răspuns caracteristic doar marilor conducători: "îi vom socoti în luptă".Plinul cel tanar 24 august 2007 13:27 (EEST)Răspunde


  • s-a revazut