Discuție:Ioan Vodă cel Viteaz

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În literatură, Bogdan Petriceicu Hasdeu îl denumeşte "cel Cumplit" cu toate că cel mai bine i se potriveşte supranumele de "cel Viteaz". - dupa parerea cui i se potriveste mai bine "cel Viteaz"? Cel mai des istoriografia il numeste "cel cumplit". In lipsa unor contra-argumente intentionez sa mut pagina la Ioan Vodă cel Cumplit. In afara de asta tonul articolului este unul eroic-elogios si nu unul neutru enciclopedic, desi informatiile imi par in mare corecte. Plinul cel tanar 16 iulie 2007 11:33 (EEST)[răspunde]


Explicatie format[modificare sursă]

  • Aliat cu cazacii şi încrezut în "opincarii" săi, Ioan Vodă se aruncă într-un şir de lupte vitejeşti, care formează clipele cele mai glorioase ale domniei acestui voievod.
  • Aici se dă o luptă măcelărească în care Ioan Vodă învinge, după care, ca fulgerul [necesită citare]el aleargă pentru a sprijini pe cazacii trimişi spre Bugeac.
  • Oştirea, care nu apucase să se risipească, se întoarce atunci spre turci, şi vrednicii oşteni ai lui Ioan Vodă pier până la unul, răzbunând moartea mişelească[necesită citare] a iubitului lor voievod.
  • Îngrijoraţi de zvonurile pe care le primeau despre mulţimea duşmanilor, înainte de bătălia de la iezerul Cahulului, întrebându-si Domnul despre acest aspect, Ioan Vodă, le-a dat moldovenilor un răspuns caracteristic doar marilor conducători: "îi vom socoti în luptă".Plinul cel tanar 24 august 2007 13:27 (EEST)[răspunde]


  • s-a revazut