Discuție:Heterofobie

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 7 ani de Plinuxs în subiectul Chestiuni legate de politicile Wikipedia

Chestiuni legate de conținutul actual al paginii[modificare sursă]

  1. Heterofobia nu este opusa homofobiei, așa cum se sugerează în articol. Conceptele sunt înțelese în același cadru socio-psihologic, ambele fiind considerate fobii. Termenii nu sunt antonimi. Sugestia a fost ștearsă.
  2. Heterofobia nu se referă la discriminarea "persoanelor care aduc critici fenomenului de homosexualitate". Nu am găsit nicăieri informații care să confirme aserțiunea facută, nici măcar în articolele propuse ca și surse. Afirmația a fost ștearsă.
  3. Paragaful începând de la "De cele mai dese ori" și până la "un fenomen negativ din punct de vedere social" este pură speculație, prezintă afirmații nedocumentate, posibil de rea credință și suferă de greșeli de exprimare. Paragraful a fost șters.
  4. Paragaful începând de la "Unele persoane" și până la "accepțiunea sa actuală" este pură speculație, prezintă afirmații nedocumentate, posibil de rea credință și o serie de erori de logică. În același spirit, autorul a concluzionat în mod eronat că a critica anumite forme de intoleranță este "un caz clasic de heterofobie". Paragraful a fost șters.
  5. Paragaful începând de la "Unul din cele mai mediatizate cazuri" și până la "față de homosexualitate" este speculativ, prezintă afirmații slab documentate (un editorial în loc de o știre) pentru a încerca argumentarea unui punct de vedere personal, și o serie de erori de logică. Nu este nicidecum relevant pentru definirea sau înțelegerea conceptului de heterofobie, cel mult un caz particular (de protest non-violent) și care nu demonstrează validitatea conceptului. Paragraful a fost șters.
  6. Secțiunea Vezi și trimite în mod nejustificat către creștinofobie sugerând în mod eronat că ar exista o legătură logică sau de context între atitudinile discriminatoare direcționate către persoanele heterosexuale și atitudinile discriminatoare direcționate către creștini. Mai curând, dacă va trebui să considerăm pagini cu conținut similar, paginile homofobie si transfobie sunt alegeri ușoare, ambele tratând subiectul discriminării de gen. Secțiunea a fost ștearsă.
  1. Sursele citate sunt problematice din mai multe motive:
  • Credibilitate. Am utilizat Google Translate:
- #1, #2, #6 și #7 nu pot fi acceptate ca și surse (justificare mai jos).
  • Autoritate.
- #1 este o pagină unde se listează o serie de termeni, fără explicații sau surse independente. Wikipedia este singura sursă citată.
- #3 face următoarea afirmație: Too much attachment to the parent of the same sex or a strong hostility to the parent of the opposite sex can lead to diseases that manifest later in the form of homosexuality. Ori subiectul orientării de gen este actualmente amplu documentat și nu există nicio îndoialănu este nici boală mentală și nici o formă de afecțiune medicală. Sursa utilizată nu respectă consensul științific și reflectă opinia personală a autorului.
  • Relevanță.
- #2 este o adresă neexistentă, #6 doar menționează termenul fără să aducă o explicație.
- #4 nu contribuie la susținerea punctului de vedere (lipsit de neutralitate) pe care autorul sau autorii articolului ar fi trebuit sa-l prezinte; subiectul sursei este un protest al membrilor organizației Femen îndreptat către un reprezentant al unei biserici din Belgia și nu către persoane heterosexuale în general. Mai mult, este un editorial scris de o organizație care a fost amendată tocmai pentru acțiuni discriminatoare împotriva unei minorități sexuale.
- #7 menționează termenul într-un citat de G. S. Batishchev, nu e un tratat sociologic. Referința a fost ștearsă.
- #8 este un eseu filosofic, nu sociologic, care doar menționează termenul în treacăt și mai degrabă critică atitudinile intolerante. Referința a fost ștearsă.

Chestiuni legate de conceptul în sine[modificare sursă]

În principiu, heterofobia ca și fenomen este un subiect problematic; nu este recunoscut de aproape niciun sexolog reputabil și, cu toate că nu este imposibil să existe comportamente și atitudini discriminatorii la adresa persoanelor heterosexuale, realmente nu se poate discuta despre un fenomen în acest sens, cel puțin nu din punct de vedere academic.

De asemenea, e greșit și lipsit de ținută morală să insinuăm că a critica acțiunile discriminatorii ale unui grup majoritar (vezi heteronormativitate) la adresa unui grup minoritar se califică drept heterofobie.

Chestiuni legate de politicile Wikipedia[modificare sursă]

Sunt de părere că articolul ar trebui șters deoarece ontravine următoarelor politici Wikipedia:

  1. WP:N Subiectul nu este îndeajuns de notabil și poate fi inclus, dacă există argumente rezonabile, ca și subsecțiune într-o altă pagină. Articolele din alte limbi suferă de aceeași problemă (lipsa materialelor academice și a surselor de încredere), motiv pentru care în limba engleză se prezintă ca și subsecțiune.
  2. WP:PDVN Articolul conține informații care susțin un singur punct de vedere (vezi istoricul modificărilor paginii). Considerând că existența fenomenului este pusă sub semnul îndoielii, o secțiune care să includă un punct de vedere critic este necesară.
  3. WP:SÎ Majoritatea absolută a surselor listate sunt cel puțin de calitate îndoielnică, dacă nu literalmente invalide.
  4. WP:CO
  5. WP:EJV --Plinuxs (discuție) 29 iulie 2016 01:52 (EEST)Răspunde
Dacă considerați că articolul trebuie șters, aduceți aceste argumente într-o discuție la Wikipedia:Pagini de șters. —Andreidiscuţie 29 iulie 2016 11:17 (EEST)Răspunde
Sigur. Este în regulă să copii informațiile de aici sau care e procedura cea mai facilă?--Plinuxs (discuție) 29 iulie 2016 11:37 (EEST)Răspunde