Discuție:Cucerirea Transilvaniei de către maghiari

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

cu siguranță că acest articol va isca dispute PDVN aprinse, din păcate--Arado 24 martie 2006 17:13 (EET)Răspunde

PDVN?

discuții probabil că o să apară, dar ăsta e adevărul istoric, n-avem ce să facem... TheReaper 24 martie 2006 20:21 (EET)Răspunde

-- The article states opinions as facts, the document the article is based on is considered by many as unreliable as a historical document. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 46.107.160.19 (discuție • contribuții) la 25 ianuarie 2013 19:37 (EEST).Răspunde


Opinia "expertilor" maghiari vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Gelou


Acesti "experti" se constituie in marea majoritate intr-un singur ticalos care a modificat toate articolele cu privire la relatia Ungaria-Transilvania in favoarea ungurilor. Acest ticalos se autointituleaza Borsoka pe wikipedia. Strategia sa a inceput prin discreditarea sistematica a Gesta Hungarorum in mai multe articole in limba engleza. Considerand deci irelevante scrierile lui Anonymous, a venit cu argumente indoielnice si supozitii pentru a promova o noua teorie, aceea ca hunii au gasit Transilvania "goala" atunci cand au ocupat-o, iar ca romanii au migrat de la sud de Dunare, ulterior venirii lor.

Daca acest articol ar fi tradus in lb engleza si publicat, maine primul oponent ar fi Borsoka, va garantez.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 92.82.229.65 (discuție • contribuții).

(adus de la Discuție:Cucerirea Transilvaniei de către Regatul Ungar)[modificare sursă]

Rog autorul sa indice si paginile din lucrarea indicata ca bibliografie la care sunt facute anumite afirmatii. Personal am anumite obiectii la articol:

  • Populatia intalnita de unguri in Panonia nu avea cum sa fie numai romanica (pastores romanorum).
  • Nobilime romaneasca in Transilvania exista pe tot parcursul secolelor XIV-XV iar in Tara Fagarasului pana hat in secolul XVI.
  • Chestia cu organizarea unui principat pe model occidental e destul de surprinzatoare, faptul ca exista un principe (unul singur!) Mercurius (princeps ultrailvanus) nu inseamna neaparat ca avem un principat, si cu atat mai putin unul pe model occidental, titlurile nu erau ereditare in regatul ungar. Insasi voievodul era un inalt functionar numit de rege, un vicerege, un exarch.
  • Greavii sasilor sunt comiti? Din cate stiam titlul de comite a disparut din scaunele saxone in secolul al XIII (comitele Kellig) greavii nefiind nobili propriu zisi ci doar conducatori locali care posedau mosii si traiau ca nobilii (praedia tenentes et rerum nobilium).
  • Se spune ca secuii erau "autonomi" fata de voievod. Erau de-a dreptul independenti. Orasele libere regesti si comitele secuilor nu raspundeau decat in fata regelui, cel putin pana la Ioan Huniade.
  • "Fostul ducat al lui Menumorut" merita o discutie. Este disputata existenta ducatului iar numele conducatorului este probabil fictiv.
  • "Adoptarea de către Regatul Ungar a formelor de organizare politică și ecleziastică specifice vestului Europei, au dat expansiunii in caracter foarte eficace si organizat." FOARTE discutabil. Cum spuneam mai sus, nu exista titluri ereditare, voievodul si comitii sunt numiti de rege, institutia palatinului, starile nobiliare organizate pe nuclee etnice (Universitas Valachorum, Universitas Siculorum etc) nu prea cu nimic de-a face cu Europa de vest.

Plinul cel tanar 30 august 2007 17:55 (EEST)Răspunde

Mai adăugăm: în anumite zone ale Transilvaniei (sau mai bine zis din vecinătatea acesteia), în prima jumătate a secolului al XIII-lea era nevoie de prezența ordinelor militare; în plus aici nu fuseseră încă strămutați unguri sau secui. Așa că e discutabilă fraza "Spre sfârșitul secolului al XII-lea, cucerirea Transilvaniei de către Regatul Ungariei este completă". --Alex:D|Mesaje 4 ianuarie 2008 02:43 (EET)Răspunde


Un fișier de la Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere[modificare sursă]

Următorul fișier de la Wikimedia Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere:

Participați la discuția de ștergere din pagina propunerii. —Community Tech bot (discuție) 24 iulie 2021 22:10 (EEST)Răspunde