Deioces

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Deioces
Primul legislator
În meză Paradat

Deioces poruncește mezilor să înceapă campaniile lor de cucerire, după o pictură de Louis Boulanger (1806-1867).[1]
Date personale
Născutanii 700 î.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat675 î.Hr.[2]
CopiiPhraortes[*][[Phraortes (Median king)|​]] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriKing of Media[*][[King of Media |​]] ()
King of Media[*][[King of Media |​]]
Domnie
Domnie727-675 î.Hr.[2]
SuccesorFraortes

Deioces sau Dia-oku a fost fondatorul și primul padișah, precum și preotul guvernului mez. Numele său a fost menționat sub diferite forme în diverse surse, inclusiv Herodot, care i-a scris numele ca Dēiokēs. Numele lui Deioces este derivat din cuvântul iranian Dahyu-ka-, care înseamnă „ținuturile” (deasupra, pe și de sub pământ).

Data exactă a începutului guvernării lui Deioces nu este clară, probabil acoperind cea mai mare parte a primei jumătăți a secolului al VII-lea î.Hr. Potrivit lui Herodot, Deioces a guvernat timp de 53 de ani.

Pe baza scrierilor lui Herodot, Deioces a fost primul rege mez care a obținut independența față de asirieni. El a contemplat proiectul și planul de formare a unui singur guvern mez; într-o eră anarhică a mezilor, el a încercat să aplice justiția în propriul său sat și să câștige credibilitate și faimă ca judecător neutru. Astfel, teritoriul activității sale a fost extins și sătenii din alte sate au apelat la el, până când a anunțat în cele din urmă că acest post a fost supărător pentru el și nu este dispus să continue să lucreze. După această demisie, furtul și haosul au crescut, iar mezii s-au adunat și l-au ales ca rege pentru a readuce pacea și liniștea.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ellis, Edward Sylvester; Horne, Charles F. (Charles Francis) (). The story of the greatest nations; a comprehensive history, extending from the earliest times to the present, founded on the most modern authorities, and including chronological summaries and pronouncing vocabularies for each nation; and the world's famous events, told in a series of brief sketches forming a single continuous story of history and illumined by a complete series of notable illustrations from the great historic paintings of all lands. New York : Niglutsch. 
  2. ^ a b Schmitt. . "DEIOCES". In Encyclopædia Iranica.