DMC DeLorean

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
DMC DeLorean
Dimensiuni
Ampatament2.413 mm  Modificați la Wikidata
Lungime4.216 mm  Modificați la Wikidata
Lățime1.857 mm  Modificați la Wikidata
Înălțime1.140 mm  Modificați la Wikidata
Greutate1.230 kg  Modificați la Wikidata
Automobilul DeLorean.
DeLorean cu ușile sale specifice deschise.

DMC DeLorean sau simplu DeLorean este o mașină sport și singurul automobil fabricat de DeLorean Motor Company (DMC) din 1981 până în 1982, pentru piața americană. Mașina a fost proiectată de Giorgetto Giugiaro și s-a remarcat datorită ușilor de tip aripi de pescăruș, cu deschidere verticală și exteriorului din oțel inoxidabil periat. A devenit cunoscută pe scară largă pentru lipsa sa dezamăgitoare de putere și performanță, care nu se potriveau cu așteptările create de aspectul și prețul său. Deși producția a fost de scurtă durată, mașina a devenit și mai cunoscută după 1985 după ce a apărut în trilogia filmului Înapoi în viitor (1985, 1989 și 1990) ca un automobil transformat într-o mașină a timpului de către excentricul om de știință Doc Brown.

Pe toată durata producției, mașina și-a păstrat stilul de bază, deși au fost făcute modificări minore la capotă și roți. Prima mașină de producție a fost finalizată pe 21 ianuarie 1981. Aproximativ 9.000 de DeLorean au fost fabricate înainte ca producția să fie oprită la sfârșitul lunii decembrie 1982, la scurt timp după ce DMC a falimentat.

În ciuda faptului că mașina are o reputație pentru o calitate slabă a construcției și o experiență de conducere mai puțin satisfăcătoare, DeLorean continuă să aibă admiratori. Se estimează că 6.500 de mașini DeLorean sunt încă în circulație.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Martin Zimmerman. For the DeLorean, it's back to the present (28 iulie 2007). Los Angeles Times.