Cronut

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cronut
Origine
Locul de origineStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata

Un cronut este un produs de patiserie hibrid între croissant și gogoașă, inventat de patiserul new-yorkez Dominique Ansel de la Dominique Ansel Bakery[1][2]. Produsul seamănă cu o gogoașă și este preparat din aluat de croissant, care este umplut cu cremă de diverse arome și prăjit în ulei de semințe de struguri. „Cronut” este un nume de marcă înregistrat în Statele Unite ale Americii[3][4].

Origini[modificare | modificare sursă]

În 2013, proprietarul brutăriei Dominique Ansel a creat produsul de patiserie din aluat similar cu cel al unui croissant (un produs de patiserie familiar acestuia) umplut cu cremă[5][6].

Cronut a fost lansat pe 10 mai 2013 la brutăria lui Ansel, Dominique Ansel Bakery, în cartierul Soho din New York. În aceeași noapte, un blogger de pe Grub Street, blogul on-line de restaurante al revistei New York, a scris un articol despre noul produs de patiserie[5][7]. Postarea a creat mult interes și a fost circulat intens on-line, iar în a treia zi deja se formase o coadă de peste 100 de persoane în fața magazinului[6]. Aceste întâmplări au condus la numirea produsului cronut ca unul dintre cele mai bune invenții „extrem de distractive” ale anului 2013 de către revista TIME [8].

După nouă zile de la lansarea în meniul brutăriei, Ansel a depus o cerere pentru a-și înregistra numele „cronut” ca marcă înregistrată[9].

Produse similare[modificare | modificare sursă]

După lansarea cronut, produse similare au apărut în întreaga lume[10][11][12][13][14][15].

Dominique Ansel a lansat în 2015 o carte de bucate, Dominique Ansel: The Secret Recipes, care conține o rețetă de cronut pentru amatorii care vor să o încerce în propriile lor case. La fel ca produsul original creat în brutăriile lui Ansel, prepararea rețetei necesită trei zile[16].

Recepție[modificare | modificare sursă]

Scris pentru the Village Voice în mai 2013, Tejal Rao a proclamat cronutul lui Ansel drept „capodopera”[17]. Revista Time a numit cronut una dintre cele mai bune invenții „extrem de distractive” ale anului 2013[8].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Introducing the Cronut, a Doughnut-Croissant Hybrid That May Very Well Change Your Life - Grub Street New York
  2. ^ „Meet the Cronut: Croissant-Donut Hybrid Takes Pastry World by Storm - ABC News”. Abcnews.go.com. . Accesat în . 
  3. ^ Katie Little (). „Cronut Mania Spawns Imitators and a Trademark Rush”. Cnbc.com. Accesat în . 
  4. ^ USPTO. „Cronut”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b „Eureka! From Gone Girl to the selfie stick – how one great idea can change your life”. The Guardian. . 
  6. ^ a b Shunk, Laura (). „Cronut Wizard Dominique Ansel: "I Want to Make the World of Pastry Exciting". Blogs.villagevoice.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Merwin, Hugh (). „Introducing the Cronut, a Doughnut-Croissant Hybrid That May Very Well Change Your Life”. Grub Street. 
  8. ^ a b Staff, TIME (). „The 25 Best Inventions of the Year 2013”. TIME. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Brendan O'Connar (). „The Mysterious Persistence of the Cronut”. New York Times. 
  10. ^ „The 'Cronut'…Er, That's the 'Doughssant'…Has Arrived In St. Louis « CBS St. Louis”. Stlouis.cbslocal.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Tenny Tatusian Cronut in LA: Semi Sweet Bakery to introduce the Crullant Arhivat în , la Wayback Machine. Los Angeles Times-Jun 27, 2013
  12. ^ 'Cronut' craze has made it to Jacksonville[nefuncțională] June 28, 2013 FCN
  13. ^ A homemade version of the Cronut Minneapolis Star Tribune-Jun 26, 2013
  14. ^ „Good Food - From cronut to zonut, pastry fever comes to Sydney”. Smh.com.au. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „Where to get cronuts in London”. . Accesat în . 
  16. ^ „Dominique Ansel's At-Home Cronut”. ABC News. Accesat în . 
  17. ^ Tejal Rao (). „The Cronut Is a Doughnut-Croissant Love Child”. The Village Voice. Arhivat din original la . Accesat în .