Conacul lui Ioan C. Bogdan

47°55′48″N 28°33′28″E (Conacul lui Ioan C. Bogdan) / 47.929875°N 28.55787°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conacul lui Ioan C. Bogdan
Poziționare
Conacul lui Ioan C. Bogdan se află în Moldova
Conacul lui Ioan C. Bogdan
Conacul lui Ioan C. Bogdan
Coordonate47°55′48″N 28°33′28″E ({{PAGENAME}}) / 47.929875°N 28.55787°E
LocalitateCuhureștii de Sus, Florești
Raionraionul Florești
Țara Republica Moldova
Edificare
Stileclecticism
Data finalizăriia doua jumătate a sec. XIX
Stare de conservarenesatisfăcătoare[1]

Conacul Ioan C. Bogdan este un monument de arhitectură de importanță națională[2][1] din satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești (Republica Moldova), construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Complexul include un grup de edificii dispersate pe o bună parte a teritoriului satului: conacul, situat în centru satului, moara cu aburi (1905), Colegiul agricol, școala (1903), spitalul, Biserica „Sf. Treime” (1913, arhitect Alexei Șciusev)[3][4]. Conacul reprezintă o variantă pitorească a eclecticismului, specifică arhitecturii de la frontiera secolelor XIX și XX. Planificarea arhitecturală este asimetrică. Accentul principal în construcție îl pun fațadele de sud și de nord, care, prin intermediul galeriilor și teraselor, au ieșire spre parcul dendrologic[5].

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Raportul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor în baza inspectărilor efectuate în cele 32 raioane și 2 municipii din Republica Moldova”. Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. . Accesat în . 
  2. ^ „Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat”. Portalul Guvernamental al Datelor Deschise. Guvernul Republicii Moldova. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Andrieș-Tabac, Silviu. Cuhureștii de Sus, în Localitățile Republicii Moldova. Itinerar documentar-publicistic ilustrat. Chișinău, 2005.
  4. ^ Conacul dinastiei Bogdan pe play.md
  5. ^ „Conacele boierești din Basarabia (I)”. Timpul. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]