Bajorani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bajorani
KiraNerys1.png
Nana Visitor este Kira Nerys, ofițer de legătură al stației DS9, secundul lui Benjamin Sisko
Întemeiere cca. 2371
Planeta de origine Bajor
Baza de operațiuni Deep Space Nine
Limba oficială Bajorană
Cuadrant Cuadrantul Alpha
Conducător Prim-Ministru

Bajoranii reprezintă o specie fictivă extraterestră din franciza științifico-fantastică Star Trek. Apar pentru prima oară în episodul 103 Ensign Ro al serialului Star Trek: Generația următoare.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Potrivit scenariului fictiv din universul Star Trek, Bajoranii sunt o specie veche care au dezvoltat o tehnologie avansată, înainte de evoluția umanității pe Pământ.

În 2328 Uniunea Cardassiană, care a fost preluată de către o dictatură militară, a invadat Bajorul, ocupându-l timp de patruzeci de ani, timp în care au forțat Bajoranii să muncească ca sclavi, folosindu-i în diferite operațiuni miniere și secătuind planeta de resurse. Acest lucru i-a forțat pe mulți Bajorani să fugă și să trăiască în tabere de refugiați departe de dominația Cardassiană, în timp ce alți Bajorani s-au implicat în mișcări de rezistență, organizând atacuri teroriste împotriva unor ținte Cardassiene.

Federatia nu a putut interveni în această situație, din cauza unor considerente privind prima directivă; dacă Bajorul devenea membru al Federației înainte de ocupația Cardassiană, Federația era obligată să-l apere, dar în acest caz a fost considerată o problemă internă între Uniunea Cardassiană și o planetă membră/ subiect al acesteia. Acest lucru a făcut ca unii Bajorani să aibă resentimente față de Federație, mai ales atunci când Federația a fost invitată inițial pentru a administra stația Deep Space Nine.

În 2369, autoritățile civile Cardassiene au preluat controlul Uniunii și au ordonat armatei să se retragă din Bajor, după care Guvernul Provizoriu Bajoran a invitat Federația Unită a Planetelor pentru a configura baza de pe fosta stație de exploatare minieră Cardassiană Terok Nor, redenumită între timp Deep Space Nine, intenționând să devină membru al Federației. Lânga stație s-a descoperit o gaură de vierme, transformând stația într-o zonă circulată de nave spațiale.

În 2369, atunci când comandantul (mai târziu căpitanul) Benjamin Sisko a primit comanda DS9, una din instrucțiunile sale a fost să pregătească Bajorul ca să devină membru cu drepturi depline în cadrul Federației (vezi episodul pilot: "Emissary"). Aceasta a fost o temă de lungă durată în cadrul serialului DS9. În 2373, odată cu iminenta izbucnire a Războiul Dominionului, Bajoranii au solicitat să fie admiși în Federație sub circumstanțe speciale. Sisko, în calitate de emisar al profeților, a avertizat că dacă Bajor se va alătura Federației în acel moment, aceasta ar însemna distrugerea acestei lumi. Cu acest avertisment, Bajor a decis să nu aderare la Federație în acel moment. La începutul Războiului Dominionului, Bajor și-a declarat oficial neutralitatea, deși mulți Bajorani s-au alăturat Flotei și, de asemenea, a apărut o rezistență nouă privind ocupația stației Deep Space Nine. Potrivit romanului serialului Star Trek: Titan, Bajor în cele din urmă s-a alăturat oficial Federației în 2376, la un an după terminarea Războiului Dominionului.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]