Bătălia de la Bahmut

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bătălia de la Bahmut
Parte din Bătălia din Donbas,Războiul ruso-ucrainean Modificați la Wikidata

Informații generale
Perioadă1 august 2022 – 20 mai 2023 (9 luni, 2 săptămâni și 5 zile)
LocBahmut, Donețk, Ucraina
48°35′42″N 38°00′00″E ({{PAGENAME}}) / 48.595°N 38°E
Beligeranți
 Rusia
Republica Populară Donețk
 Ucraina
Conducători
Evgheni Prigojin[1]Oleksandr Sîrskîi[2]
Efective
Conform Ucrainei:
50,300 trupe, 330 tancuri
~30.000[3]
Pierderi
Estimare occidentală:
60.000+ victime (20.000+ uciși)[4][5]
Conform Ucrainei
21.000 PMC Wagner uciși,
60.000-80.000 răniți[6][7][8]
Conform Wagner:
62,000 victime din Wagner (22,000 uciși)[9]
Estimare occidentală:
20,000+ uciși sau răniți[10]

Bătălia de la Bahmut a fost o bătălie majoră în orașul Bahmut și în jurul acestuia între forțele armate ruse și apărătorii ucraineni pentru capturarea orașului în timpul campaniei mai ample din estul Ucrainei.[11] A fost una dintre cele mai lungi și mai sângeroase bătălii ale războiului de până acum.[12]

În timp ce bombardarea Bahmut a început în mai 2022, asaltul principal spre oraș a început la 1 august, după ce forțele rusești au avansat din direcția Popasna, în urma retragerii ucrainenilor de pe acel front. Principala forță de asalt a fost formată în principal din mercenari din organizația paramilitară rusă Wagner Group, susținută de trupe regulate rusești și, după cum se pare, de elemente de miliție ale Republicii Populare Donețk.[13]

La sfârșitul anului 2022, în urma contraofensivei ucrainene de la Harkov și Herson, frontul Bahmut-Soledar a devenit un punct important al războiului, fiind una dintre puținele linii de front în care Rusia a rămas în ofensivă. Atacurile asupra orașului s-au intensificat în noiembrie 2022, pe măsură ce forțele rusești de asalt au fost întărite de unități redistribuite de pe frontul din Herson, împreună cu recruți nou mobilizați.[14] Până în acest moment, o mare parte din linia frontului se transformase într-un război de tranșee poziționale, ambele părți suferind pierderi ridicate fără a înregistra progrese semnificative.[15] Prin folosirea unor asalturi repetate compuse din foști condamnați, trupele Wagner au reușit să câștige treptat teren, iar până în februarie 2023, au capturat teritoriu la nord și la sud de Bahmut și au amenințat cu încercuirea, forțând forțele ucrainene să se retragă încet în oraș, iar bătălia s-a transformat într-un război urban feroce. Până în martie 2023, forțele rusești au capturat jumătatea estică a orașului, până la râul Bahmutka, și au continuat să avanseze în părțile din Bahmut controlate de ucraineni.

La 20 mai 2023, Bahmut fusese capturat în cea mai mare parte de forțele rusești,[16][17][18] armata ucraineană revendicând controlul unei mici fâșii din orașul propriu-zis de-a lungul autostrăzii T0504. Cu toate acestea, Ucraina a început contraatacuri pe flancurile Rusiei, încercând să încercuiască orașul. Cam în același timp, la 25 mai, Wagner a început să se retragă din oraș pentru a fi înlocuit de trupele regulate rusești,[19] pe fondul unor puternice dispute interne între conducerea Wagner și înaltul comandament rus. În septembrie 2023, președintele Zelensky a declarat că Ucraina va continua să lupte pentru a recuceri Bahmut.[20]

Deși inițial a fost o țintă cu o importanță tactică mai mică, Bahmut a devenit una dintre bătăliile centrale ale Războiului ruso-ucrainean, datorită investiției mari de forță de muncă și resurse pe care ambele părți le-au folosit pentru a controla orașul. Bătălia de la Bahmut a fost descrisă ca fiind un "tocător de carne" și un "vârtej" atât pentru armata ucraineană, cât și pentru cea rusă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Koen Marée (). „Wagner-baas Prigozjin: Bachmoet veroveren vanwege 'ondergrondse steden' [Wagner boss Prigozhin: conquering Bakhmut because of 'underground cities']. NRC (în neerlandeză). Accesat în . 
  2. ^ Greenall, Robert (). „Ukraine war: Bakhmut defenders double down – Zelensky”. BBC News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Russian forces may have scored rare success in battle near Bakhmut”. Financial Times. . 
  4. ^ „Взяття Бахмута обійшлось Росії у 60 тисяч убитими й пораненими – оцінка Заходу”. Європейська правда. 
  5. ^ „Capture of Bakhmut cost Russia 60,000 killed and wounded – Western estimates”. Ukrainska Pravda. 
  6. ^ „Zelensky: Best and newest weapons sent to Bakhmut”. www.ukrinform.net. . 
  7. ^ „Zelenskyy on defence of Bakhmut: All latest equipment was sent there”. Ukrainska Pravda. 
  8. ^ „Zelensky: Wagner lost about 100,000 soldiers killed and wounded in eastern Ukraine”. www.ukrinform.net. . 
  9. ^ „Over 20,000 Wagner troops killed, 40,000 wounded in Ukraine: Prigozhin-linked channel”. Politico. . 
  10. ^ „Ukraine war: The battle of Bakhmut is not about seizing vital ground – it is about maximising enemy casualties”. Sky News. 
  11. ^ Kullab, Samya (). „Why Ukraine is waging a brutal war of attrition against Russia over Bakhmut”. PBS NewsHour (în engleză). Accesat în . 
  12. ^ Santora, Marc; Hicks, Tyler (). „As Ukraine Makes Inroads in Bakhmut, Devastation Still Reigns”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  13. ^ Higgins, Andrew; Bigg, Matthew Mpoke (). „Russia Looks to Private Militia to Secure a Victory in Eastern Ukraine”. The New York Times. ISSN 0362-4331. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Gibbons-Neff, Thomas; Yermak, Natalia; Hicks, Tyler (). „In Ukraine, Bakhmut Becomes a Bloody Vortex for 2 Militaries”. The New York Times. ISSN 0362-4331. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „Fighting in Ukraine descends into trench warfare as Russia looks to break through”. The Guardian. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „Kyiv says Bakhmut situation 'critical' as Wagner claims control”. www.aljazeera.com (în engleză). Accesat în . 
  17. ^ „Ukraine war: Kyiv rejects Wagner claim over Bakhmut”. BBC News (în engleză). . Accesat în . 
  18. ^ „Ukraine: Bakhmut captured, Russian Defense Ministry says”. DW. . 
  19. ^ Nechepurenko, Ivan (). „Wagner's Withdrawal From Bakhmut Would Present Test to Russian Army”. The New York Times. Accesat în . 
  20. ^ Sherman, Jake (), „What Zelensky told us”, Punchbowl News 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]