Atacul armat de la Utrecht (2019)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Atacul armat de la Utrecht
Parte a Gökmen Tanis
Locul atacului.
Informații generale
Perioadă  (2019-03-19), 10:45 (CET)
Loc Utrecht, Olanda
Obiective Civili
Victime
Morți 3
Răniți 9 (3 grav)

Atacul armat de la Utrecht din 2019 a avut loc în data de 18 martie într-un tramvai din zona centrală a orașului olandez Utrecht. Atacul s-a soldat cu moartea a trei persoane persoane și rănirea altor nouă.[1] Poliția locală a descris incidentul ca fiind „un atac terorist islamist”.[2][3]

Inițial s-a raportat că una dintre femeile împușcate în timpul atacului ar fi putut fi țintă din motive familiale, iar alți pasageri care au intervenit în ajutorul ei au fost, de asemenea, împușcați.[4] Cu toate acestea, mai târziu, autoritățile au anunțat că nu există nicio dovadă de legătură între criminal și victime. În schimb, o notă găsită în mașina de evadare a sugerat motivul atacului ca fiind de natură islamistă.[5][6]

Poliția din Utrecht a dat publicității poza atacatorului, identificat ca Gökmen Tanis, un bărbat de 37 de ani născut în Turcia,[7] arestat după o urmărire generală opt ore mai târziu după atac. Cunoscuții îl descriu drept „un drogat”, „alcoolic” și „nebun de legat”.[8][9][10][11] A fost descris drept musulman pios care predica morala în anumite zile și drept beat sau drogat în zilele următoare.[9] Fusese arestat anterior, dar nu pentru infracțiuni politice sau terorism, ci pentru viol (verdictul definitiv nu a fost dat încă), furt din magazin, intrare prin efracție și deținere ilegală de arme.[12] Un alt suspect de 40 de ani a fost arestat pe 19 martie 2019.[13]

O scrisoare găsită în automobilul folosit de suspectul principal pentru a fugi de la locul crimei sugerează motivații teroriste.[14] Procurorii l-au acuzat pe suspect de omoruri multiple cu motive teroriste.[15] Ipoteza unui omor de răzbunare pe o femeie care ar fi încheiat o relație amoroasă cu el nu a putut fi confirmată.[16]

Suspectul a recunoscut că a făptuit omorurile.[15]

Pe 20 martie 2020, Tanis a fost condamnat la închisoare pe viață.[17]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Atacul armat de la Utrecht. Principalul suspect: un bărbat de 37 de ani, de origine turcă, a fost prins Digi24, 18 martie 2019
  2. ^ „Gewonden door schoten in tram Utrecht, terroristisch motief niet uitgesloten”. NOS (în neerlandeză). . Accesat în . 
  3. ^ „NCTV: vermoedelijk terroristische aanslag, schutter nog voortvluchtig”. NOS (în neerlandeză). . Accesat în . 
  4. ^ Jon Henley and Jennifer Rankin (). „Utrecht tram shooting suspect arrested after three killed”. The Guardian. Accesat în . 
  5. ^ „Burgemeester Jan van Zanen reageert op het schietincident eerder vandaag”. . Accesat în . 
  6. ^ Davies, Gareth (). „Utrecht shooting: At least one dead after 'potential terror attack' on tram”. The Telegraph. Accesat în . 
  7. ^ Incident armat la Utrecht: trei morți și cinci răniți. Suspectul a fost arestat DW.com, 18.03.2019
  8. ^ Tieleman, Yelle (). 'Gökmen Tanis ziet vrouwen als wegwerpproducten'. AD.nl (în neerlandeză). Arhivat din original în . Accesat în . 
  9. ^ a b „Buurtgenoten: 'Gökmen Tanis geen terrorist'. Panorama (în neerlandeză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Hasan Coşkun, NOS Journaal, 1 iulie 2019, 7:00 AM CEST
  11. ^ Cf. Koop, Peter; Tieleman, Yelle (). „Hoe gek is de Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis?”. Algemeen Dagblad (în neerlandeză). Accesat în . 
  12. ^ Stoker, Elsbeth (). „Gökmen T.'s strafblad: diefstal, wapenbezit, verdenking van verkrachting”. Volkskrant (în neerlandeză). Accesat în . 
  13. ^ Darrah, Nicole (). „Dutch police make new arrest in deadly Utrecht tram shooting”. Fox News (în engleză). Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  14. ^ „OM: Geen relatie tussen slachtoffers en Gökmen Tanis”. AD.nl (în neerlandeză). . Accesat în . 
  15. ^ a b „Gökmen T. bekent aanslag Utrecht, motief blijft onduidelijk”. NOS (în neerlandeză). . Accesat în . 
  16. ^ van Gool, Barbara; Schouten, Dirk (). 'Inschatting om Gökmen T. vrij te laten waarschijnlijk zorgvuldig gebeurd'. EenVandaag (în neerlandeză). Accesat în . 
  17. ^ „Gökmen T. krijgt levenslang voor aanslag in Utrechtse tram”. nu.nl (în neerlandeză). . Accesat în .