Anjanette Comer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anjanette Comer

Actrița Anjanette Comer în 1965
Date personale
Născută (84 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Dawson⁠(d), Texas, SUA Modificați la Wikidata
PărințiSamuel M. Comer[*][[Samuel M. Comer (American set decorator (1893-1974))|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Ocupațieactriță de film
actriță de televiziune
Limbi vorbitelimba engleză[2] Modificați la Wikidata
Activitate
Ani de activitate1962 – 2011
Comer în serialul TV Mannix (1972)

Anjanette Comer (n. , Dawson⁠(d), Texas, SUA) este o actriță americană. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Cel drag (1965), Omul din Sierra (1966), Bătălia de la San Sebastian (1968) și Fire Sale (1977).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anjanette Comer s-a născut în 1939 (alte surse spun 1942) în Dawson, Texas, fiica lui Rufus Franklin și a lui Nola (Dell) Comer. În adolescență, a participat la concursuri de baschet, majorete și de frumusețe. După ce a studiat la Universitatea Baylor din Waco și la Universitatea din Texas, Anjanette Comer a venit în California la vârsta de 18 ani. Acolo a studiat actoria timp de doi ani la Pasadena Playhouse pentru a se pregăti pentru o carieră de actriță.

La începutul anilor 1960, a jucat primele ei mici roluri în seriale de televiziune binecunoscute precum Heat Wave, Dr. Kildare sau în seriale western precum Gunsmoke și Bonanza.

Debutul în film l-a făcut cu rolul principal feminin în comedia din 1964 Quick, Before It Melts, urmată de un rol memorabil în satira din 1965 Cel drag, jucând o seducătoare funerală care îi oferă lui Robert Morse o alegere pentru aranjamentele funerare ale unchiului său.[3]

De la mijlocul anilor 1960, a fost o actriță distribuită în multe filme din SUA, cum ar fi Omul din Sierra a lui Sidney J. Furie, unde a jucat alături de Marlon Brando. În 1967, ea a avut rolul principal feminin în drama lui Ron Winston Banning, alături de Robert Wagner.

În 1968, a fost distribuită de Henri Verneuil în westernul său Bătălia de la San Sebastian, între actori precum Anthony Quinn și Charles Bronson. Au urmat filme precum versiunea cinematografică a cărții lui John Updike, Fugi, Rabbit în regia lui Jack Smight unde a jucat alături de James Caan.

Din anii 1970, 1980, 1990 și 2000, ea a apărut mai ales în filme și seriale de televiziune populare, iar actrița a fost văzută doar sporadic în producții de lungmetraje. Deja în 1964 a avut un rol de invitată în Bonanza, iar în 1972 a jucat într-un episod din Columbo cu Peter Falk. Au urmat roluri în seriale de televiziune cunoscute precum Petrocelli, Harry O, S.W.A.T., Barbary Coast, Bumpers Revier, Baretta, Mike Hammer, Jake and McCabe și Perry Mason.

Cariera cinematografică a Anjanettei Comer include aproximativ 60 de filme internaționale, filme de televiziune și seriale de televiziune. Prima căsătorie a lui Anjanette Comer a fost cu actorul Walter Koenig[4] iar din 1976 până în 1983 a fost căsătorită cu scenaristul Robert Klane.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Cinema[modificare | modificare sursă]

Televiziune[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Anjanette Comer”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ IdRef, accesat în  
  3. ^ „The Loved One”. TV Cream. Accesat în . 
  4. ^ en Eintrag bei filmreference.com

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]