Șopârla australiană cu guler

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Șopârla australiană cu guler
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Reptilia
Ordin: Squamata
Subordin: Lacertilia
Infraordin: Iguania
Familie: Agamidae
Subfamilie: Agaminae
Gen: Chlamydosaurus
Specie: C. kingii
Nume binomial
Chlamydosaurus kingii
Gray, 1825

Șopârla australiană cu guler (Chlamydosaurus kingii) sau șopârla cu guler, este o specie de șopârle din familia Agamidae, singurul reprezentant al genului Chlamydosaurus.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Această specie este cunoscută datorită gulerului format din piele pe care îl are în jurul gâtului. Când este amenințată, își întinde gulerul pentru a părea mult mai mare și mai intimidantă, astfel încât să respingă un posibil atac al altor prădători. Șopârlele cu guler sunt întâlnite de obicei în pădurile uscate, în care există câte un luminiș sau pâlc de iarbă. Este bine adaptată la viața din regiunea fierbinte de nord-vest și nord a Australiei. Șopârla cu guler își ține gulerul strâns pe lânga gât cu excepția cazurilor când se simte amenințată. Șoparla cu guler aleargă de obicei pe picioarele din spate. Când este amenințată, își deschide gura, care are o culoare galben aprins, împreună cu gulerul din jurul gâtului, și aleargă pe două picioare pentru a escaladă în mare viteză cel mai apropiat copac.

Alimentația[modificare | modificare sursă]

Se hrănește în special cu insecte, păianjeni și alte nevertebrate. Ocazional, poate de asemenea mânca mamifere mici și reptile.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]