Zona Liberă Curtici-Arad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Zona Liberă Curtici)
Jump to navigation Jump to search

Free Trade Zone Curtici Arad este un parc industrial din județul Arad. Investițiile în Free Trade Zone Curtici Arad au depășit, la sfârșitul anului 2005, valoarea de 130 de milioane de euro, [1]. În iulie 2007, în parcul industrial erau aproximativ 150 de firme, care au creat 4.500 de locuri de muncă, investițiile în infrastructură totalizând zece milioane de euro[1]. Free Trade Zone Curtici Arad are o suprafață de 90 de hectare, din care platforma Curtici se intinde pe 75 de hectare[1].

 Free Trade Zone Curtici Arad a fost înființată in anul 1999, se întinde pe o suprafață de 90 ha, si este formată din două platforme, Platforma Curtici este amplasată în vecinătatea orașului Curtici, la o distanta de aproximativ 30 km fata de autostrada A1, care face parte din Coridorului IV pan-european de transport, făcând legătura cu autostrada M43 din Ungaria, spre Budapesta, iar cealaltă platformă, Platforma Aeroport este situată în partea de vest a municipiului Arad,[1].
 Free Trade Zone Curtici Arad este singura zona libera care este amplasata în apropierea a cinci puncte  vamale ( Curtici, Nadlac  1, Nadlac 2 – situata pe autostrada A1, Turnu si Varsand ), avand trei căi de acces ( rutier, feroviar si aerian).
 In Free Trade Zone Curtici Arad isi desfasoara activitatea importante companii internationale, care opereaza in industria maselor plastice, a mobilierului, industria textilelor, industria automobilelor, precum si logistica si transport.
 Companiile care opereaza in Free Trade Zone Curtici Arad, beneficiaza de faptul ca toate marfurile care intra in aceasta zona sunt considerate ca fiind in afara teritoriului vamal al Uniunii Europene, si astfel taxele vamale vor fi platite doar in momentul in care bunurile vor fi puse in circulatie in spatiul Uniunii Europene, si vor fi scutite de plata taxelor vamale daca sunt exportate in afara spatiului Uniunii Europene.
 Toate companiile care opereaza in spatiul Free Trade Zone Curtici Arad, beneficiaza de mai multe facilitati, astfel ca se poate transfera peste hotare capitalul si profitul, se poate schimba originea marfurilor, iar stationarea in zona libera este nelimitata in timp. Pentru investiti, terenurile se pot concesiona pe o perioada de 49 de ani, sau pot fi inchiriate pe o perioada de maxim 5 ani[2].

Note[modificare | modificare sursă]