Sari la conținut

Ziua Eroilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mausoleul de la Mărășești
Mausoleul Eroilor din Iași

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.[1] În România prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920[2] s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, dată la data de 24 august 1920 și promulgată prin decretul 3530 din 2 sept 1920[3]. Data sărbătorii a fost reconfirmată în 1940[4], într-un moment tragic pentru țară. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948[5] data a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după 1989 s-a revenit la data inițială.

Pentru îngrijirea acestor morminte au fost înființate diferite societăți și asociații destinate special acestui scop, iar în multe cazuri au fost create tratate internaționale bilaterale. Ca exemple de astfel de societăți pot fi amintite: Commonwealth War Graves Commission (Imperiul Britanic, 1917), Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge eV (Germania, 1919) sau Mormintele eroilor căzuți în răsboi (România, 1919).

În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.[6]

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională.

  1. ^ M.A. (). „Ziua Eroilor – Nu îi uitați pe cei căzuți în războaie!”. ziuaveche.ro. Accesat în . 
  2. ^ Decretul 1913 din 4 mai 1920: „Art. I. Comemorarea eroilor căzuți în răsboi se va face, în fiecare an, în ziua înălțărei Domnului nostru Isus Christos, din luna Maiu, când Floarea este mai bogată.
    Art. II. Această zi se decretează ca sărbătoare națională și va fi serbată în toate comunele țărei printr’un parastas, prin procesiuni și serbări cu caracter național și patriotic după un program stabilit de societatea „Mormintele eroilor căzuți în răsboi“, și la care vor luà parte toate instituțiile de Stat și particulare.“. Monitorul Oficial nr. 24 din 4 mai 1920.
  3. ^ Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți din 24 august 1920: „Art. 2: „Comemorarea eroilor căzuți în răsboi se va face în fiecare an, în ziua Înălțării Domnului. Această zi, decretată ca sărbătoare națională, va fi serbată în toate comunele țării printr’un parastas, prin procesiuni și serbări cu caracter național, după un program stabilit de Societate, la care vor luà parte toate instituțiunile din Stat și particulari.“. Monitorul Oficial nr. 119 din 2 septembrie 1920.
  4. ^ Decret-lege 2533 din 1 august 1940: „Art. 10. - Comemorarea Eroilor căzuți în războiu, se va face în fiecare an la „Ziua Înălțării Domnului“, care este decretată ca sărbătoare națională, sub denumirea de „Ziua Eroilor“.
    Această zi va fi sărbătorită, atât în tot cuprinsul țării, cât și în străinătate de autoritățile românești, în mod cu totul demn, prin organizări de Te­­­-Deum-uri, procesiuni și serbări cu înalt caracter național, la care vor participa toate instituțiunile de Stat și particulare, fără deosebire de religie sau origină etnică“. Monitorul Oficial nr. 176 din 1 august 1940.
  5. ^ Monitorul Oficial al României, Partea 1, 116, nr. 132bis, 9 iunie 1948: „,,Art. I. [...] Comemorarea eroilor căzuți în războaiele pentru libertatea și independența poporului român, se va face în fiecare an în ziua de 9 Mai, ziua Victoriei și a Independenței. Această zi va fi sărbătorită atât în tot cuprinsul țării cât și în străinătate de autoritățile românești, potrivit unui program aprobat de Președinția Consiliului de Miniștri, după propunerile Ministerelor Apărării Naționale și Afacerilor Interne.
  6. ^ „Patriarhia Română: Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român”. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]