Zimrath Haaretz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Zimrath Haaretz[1] a fost un cotidian ebraic, redactat de rabinul iluminist Matityahu Simcha Rabener, care a apărut în România în anii 1872 și 1877.

Revista Zimrath Haaretz a avut o influență importantă asupra evoluției mișcării de Haskala evreiești în România, deși a apărut numai în două numere, cu un interval mare între ele, respectiv în anii 1872 și 1877.

Într-un articol introductiv, publicat în primul număr al acestei reviste, Rabener a expus motivele care l-au determinat să editeze și să publice revista. Rabener urmărea „să mărească interesul asupra limbii ebraice [...] în sufletele celor care trăiesc în această țară [...] așa cum acest fapt se petrece în alte țări iluminate din Europa". Zimrath haaretz trebuia „să ofere ceva din ceea ce este cel mai bun în țară, un pic de știință, o seamă de cuvinte dulci ca mierea, primele roade ale scrisului câtorva oameni de bine, învățații generației cărora le place apropierea între credință și știință".

Rabener a început în anul 1871 să pregătească publicarea revistei Zimrath Haaretz. El a publicat un fel de manifest în jurnalul ebraic Yivry anokhy, care apărea la Brody, în Galiția. În acest manifest invita colaboratori la viitoarea revistă. A trimis și scrisori unor maskili din Galiția și din România, cerându-le colaborarea la jurnalul care urma să apară. Mulți maskili i-au răspuns în mod pozitiv și i-au trimis scrisori, articole, comentarii la Biblia Ebraică, poezii. Rabener planificase să publice revista trimestrial, dar a apărut numai în două numere, la un interval de timp de patru ani între ele. Problema era cea a difuzării și sponsorizării acestei reviste.

În primul număr (64 de pagini), tipărit la tipografia lui Hirsch Goldner din Iași, a fost publicată o odă în onoarea lui Benjamin Franklin Peixotto, consulul Statelor Unite, care se vede că a ajutat sponsorizarea acestui număr. Al doilea număr (60 de pagini) a fost tipărit la altă tipografie din Iași, „Buciumul Românesc".

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Herșcovici, Lucian-Zeev, MATITYAHU SIMCHA RABENER ȘI REVISTA ZIMRATH HAARETZ:

O PAGINĂ DIN ISTORIA MIȘCĂRII DE HASKALA DIN ROMÂNIA

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Zimrath Haaretz, pe limba ebraică, e numele unui grup care conține cinci plante native în Ereț Israel, plante care dau fructe bune de mâncat și miere. Fructele astea și mierea erau accesibile evreilor nomazi, înainte de așezarea lor și dezvoltarea agriculturii lor. Este o expresie împrumutată din cartea Bereshit (Geneza) 43, 11 din Biblia Ebraică (Vechiul Testament), tradusă liber: „Tot ce este cel mai ales și cel mai bun în țară".