Zennegat
Zennegat este o zonă din cartierul Battel al orașului belgian Mechelen unde se întâlnesc mai multe cursuri de apă. Râul Zenne (de unde și numele zonei) și canalul Louvain-Dyle se varsă în Dyle / Dijle, care fuzionează câteva sute de metri mai departe cu Nete / Nèthe pentru a forma râul Rupel. Porțiunea din Dyle / Dijle cuprinsă între Zennegat și vărsarea în Rupel este denumită în limbaj popular Koestaart (în română Coada vacii), datorită formei sale.[1][2].
Începând din anul 2014, în Zennegat a fost înființată o zonă protejată arheologic.[3]
De secole, în această zonă locuiau câteva familii care se ocupau din tată în fiu cu halajul vaselor.[4][5] Această ocupație a dispărut odată cu apariția ambarcațiunilor motorizate.[5] Numărul locuințelor din Zennegat a variat de-a lungul timpului în jurul a 20.[5]
Zonă pitorească, Zennegat a devenit în secolul al XX-lea un loc în care și-au construit sau cumpărat locuințe diverși artiști, muzicieni și figuri publice non-conformiste. Printre aceștia se numără și actrița și prezentatoarea TV flamandă Tine Van den Brande.[6][7] Muzicianul de jazz André Goudbeek, care locuia și el la Zennegat, a realizat în 2005 un CD denumit după locul respectiv, cu improvizații pentru bandoneon.[8] Frans Croes, un desenator și pictor non-conformist din Mechelen, a locuit și el la Zennegat până la moartea sa, în 2011, și și-a avut și studioul acolo.[9]
Ciclism și recreere
[modificare | modificare sursă]Pe diferitele diguri construite de o parte și de alta a cursurilor de apă au fost amenajate piste pentru cicliști sau pentru cei care vor să se plimbe pe jos. Popularul pod albastru dedicat cicliștilor, dintre Heindonk–Walem–Rumst, a fost reabilitat și redeschis în 2015.[10][11]
La sfârșitul anului 2011 a fost inaugurat un pod lung de 42 m peste râul Zenne, pentru cicliști și pietoni.[12] Din anul 2014, la Zennegat există și un pod pietonal și ciclist mobil peste canalul Louvain-Dyle.[13][14]
Galerie de imagini
[modificare | modificare sursă]Referințe
[modificare | modificare sursă]- ^ „Koestaart”. mechelen.mapt.be (în neerlandeză). Accesat în .
- ^ „25. Het Zennegat en Sigmaplan Dijlemonding” (PDF). Landschaps-belevenissen (în neerlandeză). Regionaal landschap Rivierland: 22. Accesat în .
- ^ Erwin Meylemans (). „Zennegat - Erfgoedobjecten - Inventaris onroerend erfgoed”. onroerenderfgoed.be (în neerlandeză). Agenția Patrimoniului Imobil din Flandra. Accesat în .
- ^ Arhivele Municipale Mechelen. Recensământul populației 1796, extra muros.
- ^ a b c „Zennegat”. mechelen.mapt.be (în neerlandeză). Mechelen Mapt. Accesat în .
- ^ „Tine Van den Brande”. voormechelen.be (în neerlandeză). Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Wannes Vansina (). „De warmste vakantieplek van Vlaanderen, met Tine Van den Brande: "Alsof je hier live een natuurdocumentaire meemaakt"”. hln.be (în neerlandeză). HLN. Accesat în .
- ^ „Andre Goudbeek - Zennegat”. allmusic.com (în engleză). allmusic. Accesat în .
- ^ „Kunstenaar Frans Croes (74) overleden”. gva.be (în neerlandeză). Gazet van Antwerpen. . Accesat în .
- ^ „Blauwe brug tussen Walem en Rumst binnenkort weer open”. gva.be (în neerlandeză). Gazet van Antwerpen. . Accesat în .
- ^ „Blauwe brug tussen Walem en Rumst binnenkort weer open”. nieuwsblad.be (în neerlandeză). Nieuwsblad. . Accesat în .
- ^ „Nieuwe brug aan Zennegat”. nieuwsblad.be (în neerlandeză). Nieuwsblad. . Accesat în .
- ^ „Beweegbare fiets- en voetgangersbrug over het kanaal Leuven-Dijle aan de Zennegatsluis in Mechelen”. vameco.be (în neerlandeză). Vameco. Accesat în .
- ^ Sven van Haezendonck (). „Brug aan Zennegat voorlopig in gebruik gesteld”. gva.be (în neerlandeză). Gazet van Antwerpen. Accesat în .
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- nl Zennegat pe Mechelen Mapt