Zborul bondarului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search


"Zborul bondarului" (în engleză - "The flight of the Bumble-bee") este un interludiu orchestral scris de Nikolai Rimski-Korsakov pentru opera Povestea Țarului Saltan compusă între anii 1899-1900. Piesa se ​​încheie la actul nr.3, în care Gvidon Saltanovich (fiul țarului), e transformat într-o insectă (un bondar), astfel încât el zboară departe de palatul tatălui său (care nu știe că el este în viață).

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Rusă Traducere în română
(Гвидон спускается с берега в море. Из моря вылетает шмель, кружась около Лебедь-Птицы.)

ЛЕБЕДЬ-ПТИЦА:
Ну, теперь, мой шмель, гуляй,
судно в море догоняй,
потихоньку опускайся,
в щель подальше забивайся.
Будь здоров, Гвидон, лети,
только долго не гости!
(Шмель улетает.)

(Gvidon se duce la malul mării. La mal zboară o lebădă, în jurul lui.)

LEBĂDA:
Ei bine, acum, bondarul meu, du-te la o sindrofie,
Du-te cu nava pe mare,
Mergi în jos, în secret,
Apoi du-te într-o crăpătură adâncă.
Noroc, Gvidon! Du-te!
Dar nu sta mult!
(Bondarul zbură departe.)

Cei familiarizați cu opera Țarul Saltan pot recunoaște două laitmotive utilizate în mișcarea "Zborul", ambele sunt asociate cu Prințul Gvidon din operă. Acestea sunt ilustrate aici, în notația muzicală:

Fotbbmotives.png

Cititorii poeziilor originale ale lui Aleksandr Pușkin, pe care se bazează această operă, vor observa că Gvidon ar trebui să meargă trei călătorii separate spre împărăția Țarului Saltan, fiecare necesitând o transformare, într-o insectă diferită.

"Zborul bondarului" este recunoscut pentru ritmul frenetic, tempo și note cromatice. Această "bucată muzicală" este grea datorită complexității sale, deoarece este nevoie de o mare abilitate și rapiditate pentru a o cânta. În versiunea operei, sunt necesare trei minute cincizeci și cinci secunde pentru terminarea actului.

Transcrierea lui Serghei Rahmaninov pentru caracteristicile pentru pian sunt interpretate în filmul Shine de David Helfgott.

În cultura populară[modificare | modificare sursă]

 • Zborul bondarului a fost prezentat, împreună cu alte compoziții de Rimsky-Korsakov, în 1947 în filmul fictiv biografic Șehrerezada.
 • Programul radio "The Green Hornet" a folosit "Zborul bondarului" ca temă muzicală, amestecată cu un "Buzz Hornet". Muzica a devenit atât de puternic identificată cu spectacolul și personajul pe care aceasta a fost reținută, ca temă pentru un serial de televiziune mai târziu.
 • Această versiune a fost orchestrată de către Billy May și realizată de către Lionel Newman, cu trompeta solo - Al Hirt, într-un stil jazz poreclit "Bee Green". Această versiune specială a fost ulterior prezentată în 2003 în filmul Kill Bill.
 • Comediantul Spike Jones a făcut un "Record Laughing", la sfârșitul anilor 1940, când o înregistrare cu "Zborul bondarului" este întreruptă în mod repetat de un râs sălbatic și un strănut al lui Spike Jones și acompaniată de trupa Slickers.
 • Înregistrarea lui Jennifer Batten di 1992 pentru "Mai presus de mai jos și mai departe" include 1:03 aprox. din "Zborul bondarului "atingând" doar versiunea.
 • Chitaristul rock brazilian - Tiago Della Vega a stabilit un record mondial ca cel mai rapid chitarist în 2008, cântând 320 de măsuri pe minut pentru interpretarea scenei "Zborul bondarului". [1] [2] *Acest record a fost ulterior întrerupt de John Taylor din Colorado în 2011 cântând această piesă cu 600 de măsuri pe minut.[3]
 • Violonistul Oliver Lewis a spart recordul la cea mai rapidă performanță pentru interpretarea "Zborului bondarului", în cadrul unei emisiuni în direct pentru copii, marca BBC, în 18 octombrie 2010, cântând piesa într-un minut și 3.356 de secunde. [4]
 • Violonistul canadian Eric Speed a spart recordul pentru cea mai rapidă performanță a interpretării piesei "Zborul bondarului", din nou, la "Just For Laughs Festival" de la Montreal pe 22 iulie 2011, cântând piesa în 53 secunde. [5]
 • Muzica l-a inspirat și pe Walt Disney să creeze un bondar și să-l prezinte într-un segment de fantezie, făcându-l să sune ca și cum ar zbura în toate părțile teatrului. [6] [7]
 • Pianistul Lang Lang a cântat "Zborul bondarului" într-un bis la "Davies Symphony Hall" din San Francisco, folosind un iPad și un app setat. [8]
 • Un segment melodic a fost folosit în melodia lui Michael Jackson - "Breaking News".
 • În timpul finalei turneului mondial Countdown, chitaristul Europei - Kee Marcello a interpretat "Zborul bondarului" la chitara solo.
 • Trupa americană "Manowar" a acoperit muzica acestui cântec cu o chitară bas pe muzica albumului Kings of Metal din 1988 sub numele de "Sting a Bumblebee".
 • O alta trupă gen Heavy Metal din SUA - Dream Theater, are această piesă într-un album live din 1998 dat într-un LIVEtime la sfârșitul unui solo de chitară de John Petrucci.[9]
 • Piesa a fost, de asemenea, pusă în filmul Drumline cu actorii principali Nick Cannon și Zoe Saldana.
 • Piesa a fost prezentată în sezonul 8 al episodului "Bone" al emisiunii "How I Meet Your Mother".
 • Acest cântec este folosit ca muzică pentru "final boss-ul" din Bubble Bobble.
 • În 1996 filmul Shine, prezintă o versiune pentru pian a piesei atunci când Geoffrey Rush (bazat pe viața reală pianistul David Helfgott) intră într-un restaurant și cântă doar după ce a fost apostrofat de un patron alcoolic.
 • În "Ned's Declassified School Survival Guide", o versiune a acestui cântec este cântată în scenele care implică un grup de studenți cunoscut sub numele de Killer Bees.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Guinness World Records website on the world's fastest guitar player
 2. ^ „Video of Della Vega's record”. Community.guinnessworldrecords.com. . Accesat în . 
 3. ^ „Video: World's Fastest Guitar Player Plays "Flight of the Bumblebee" at 600 BPM”. Guitar World. . Accesat în . 
 4. ^ „Flight of the Bumblebee played in record time”. BBC News website. London: BBC. 18 October 2010. Accesat în 31 January 2011.  Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (help)
 5. ^ „Eric Speed, Violinist, Flight of the Bumblebee, Nikon S9100, Montreal, 22 July 2011”. Youtube.com. Accesat în . 
 6. ^ Holman, Tomlinson (). Surround sound: up and running. Focal Press. p. 240. ISBN 978-0-240-80829-1. Accesat în . 
 7. ^ „(Italian version)”. Youtube.com. . Accesat în . 
 8. ^ Matyszczyk, Chris (). „Concert pianist plays iPad onstage / Technically Incorrect”. CNET News. CBS Interactive. Accesat în . 
 9. ^ Music Aloud. http://www.musicaloud.com/2009/10/07/quiz-7/. Accesat în .  Lipsește sau este vid: |title= (help)

Legături externe[modificare | modificare sursă]