ZPL (limbaj de programare)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Zebra limbaj de programare
DeveloperZebra Technologies
Influențat deANSI BASIC
Sistem de operareindependent

Zebra Programming Language (ZPL și ZPL II) este un limbaj de descriere a paginilor de la Zebra Technologies. Este folosit în principal pentru aplicații de etichetare. Originalul ZPL a fost avansat la ZPL II, dar nu este oferită o compatibilitate completă cu versiunea mai veche. Între timp, ZPL II este emulat de mai mulți imprimante de etichete ale diferiților producători.

Ulterior, Zebra Basic Interpreter (ZBI) a fost integrat în software-ul imprimantei, care este văzut ca o avansare la ZPL II de către producător și este orientat ANSI BASIC. În primul rând, se intenționează să se evite refactorizarea codului la schimbarea imprimantei, dacă software-ul vechi al imprimantei a fost scris de o imprimantă de etichete a unui concurent. O posibilă utilizare a ZBI ar putea fi atunci când imprimanta Zebra primește un format de etichetă străină, pe care apoi o va converti în ZPL II în zbor, pentru a putea fi tipărită.[1]

Unele imprimante suportă, de asemenea, vechiul limbaj de programare Eltron (EPL) pentru imprimante.

Comenzi[modificare | modificare sursă]

Comenzile lingvistice încep întotdeauna cu un caret ('^') sau semnul tildei ('~'). În prezent, în ZPL II există mai mult de 170 de comenzi. Fiecare format trebuie să înceapă cu comanda ^XA și se termină cu ^XZ.[2] De exemplu, dimensiunea fontului este trimisă la imprimantă cu ^ADN,n,m comandă, unde n și m sunt numere întregi care indică dimensiunea fontului și caracteristicile spațiere; ^ADN,18,10 este cea mai mică dimensiune și ^ADN,180,100 cea mai mare.

Exemplu[modificare | modificare sursă]

O ieșire simplă care afișează textul "Wikipedia" poate fi făcută folosind codul de mai jos.

^XA
^LH30,30
^FO20,10
^ADN,90,50
^AD^FDWikipedia^FS
^XZ

Wikipedia "etichetă" așa cum este descris în ZPL

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Zebra Basic Interpreter 2.0”. Zebra.com. Accesat în . 
  2. ^ „ZPL II Programming Guide (vol. I)” (PDF). http://www.ptshome.com/: Portable Technology Solutions. p. 6. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]