Yvonne Clark

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yvonne Young Clark
Date personale
Nume la naștereGeorgianna Yvonne Young Modificați la Wikidata
PoreclăXXX Modificați la Wikidata
Născută[1] Modificați la Wikidata
Houston, Texas, SUA[5] Modificați la Wikidata
Decedată (89 de ani) Modificați la Wikidata
Tennessee, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCave Hill Cemetery[*][[Cave Hill Cemetery (cemetery in Louisville, Kentucky)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Etnieafro-american Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer mecanic[*]
om de știință Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăLouisville
Nashville, Tennessee  Modificați la Wikidata
Domeniuinginerie mecanică  Modificați la Wikidata
InstituțieRCA Corporation[*][[RCA Corporation (defunct American electronics company)|​]][1]
Tennessee State University[*][[Tennessee State University (public land-grant university in Nashville, Tennessee, United States)|​]][1][2]
Marshall Space Flight Center[*][[Marshall Space Flight Center (rocketry and spacecraft propulsion research center)|​]][3]
Frankford Arsenal[*][[Frankford Arsenal (former United States Army munitions plant)|​]]
NASA
Westinghouse Electric Corporation[*][[Westinghouse Electric Corporation (American manufacturing company)|​]]  Modificați la Wikidata
Alma MaterVanderbilt University[*][[Vanderbilt University (private university in Nashville, Tennessee, US)|​]][4]
Universitatea Howard[1]
Boston Latin Academy[*][[Boston Latin Academy (high school in Massachusetts, United States)|​]][3]
Roxbury Memorial High School For Girls[*][[Roxbury Memorial High School For Girls (all-girls school in Roxbury, Massachusetts)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiSociety of Women Engineers[*][[Society of Women Engineers (American non-profit)|​]][3]
Pi Tau Sigma[*][[Pi Tau Sigma (international mechanical engineering honor society)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiTSU Mechanism of the Year[*][[TSU Mechanism of the Year (Award given by the TSU Student Chapter of ASME)|​]] ()
Women of Color Technology Award for Educational Leadership[*][[Women of Color Technology Award for Educational Leadership (Award given by U.S. Black Engineers)|​]] ()
Adult Black Achievers Award[*][[Adult Black Achievers Award (Award given by the Northwest Family YMCA)|​]] ()
Distinguished Service Award[*][[Distinguished Service Award (Award given by the Tennessee Society of Professional Engineers)|​]] ()
President's Distinguished University Award[*][[President's Distinguished University Award (Award given by TSU)|​]] ()
Delta Sigma Theta Educator of the Year[*][[Delta Sigma Theta Educator of the Year (Award given by Nashville Alumnae Chapter of Delta Sigma Theta)|​]] ()  Modificați la Wikidata

Yvonne Y. Clark (născută Georgianna Yvonne Young; n. , Houston, Texas, SUA – d. , Tennessee, SUA)[6] a fost o pionieră pentru inginerii afro-americani și femei. Ea este prima femeie care a obținut o diplomă de licență în inginerie mecanică la Universitatea Howard. De asemenea, este prima femeie care a obținut o diplomă de master în managementul ingineriei de la Universitatea Vanderbilt. În plus, a fost prima femeie care a fost membră a corpului didactic la Facultatea de Inginerie și Tehnologie de la Universitatea de Stat din Tennessee, iar apoi profesor emerit[7][8].

Copilărie și educație[modificare | modificare sursă]

Clark s-a născut în 1929 în Houston, Texas și a crescut în Louisville, Kentucky[9]. Tatăl ei, Dr. Coleman Milton Young, Jr. a fost un medic/chirurg și mama ei, Hortense Houston Young, a fost bibliotecară și jurnalistă la Louisville Defender[6]. Fratele ei, C. Milton Young III, a devenit medic. Încă de copil era îndrăgostită de construirea și repararea a diverese lucruri, dar nu i s-a permis să urmeze cursuri de desen mecanic la școală pentru că era fată. A urmat un curs de aeronautică în liceu și s-a alăturat Civil Air Patrol a școlii, unde a învățat pentru a tragă cu arma și a luat lecții de zbor într-un simulator.

În 1945 a absolvit liceul la vârsta de 16 ani și și-a petrecut următorii doi ani studiind la Școala Latină de Fete din Boston. Clark apoi a devenit prima femeie care a obținut o diplomă în inginerie mecanică de la Universitatea Howard, unde a fost majoretă și singura femeie din clasa ei formată aproape în întregime din veterani întorși din Războiul Mondial[10]. După ce a absolvit în 1951, a constatat că „piața locurilor de muncă în inginerie nu era foarte receptivă la femei, în special femeile de culoare”[9].

Clark a fost prima femeie afro-americană care a obținut o diplomă de master în Managementul Ingineriei de la Universitatea Vanderbilt în 1972, după ce a trimis primii studenți afro-americani la departamentul de inginerie[11][10]. Teza sa se intitulează „Designing procedures for materials flow management in major rebuild projects in the glass industry” (în română, „Elaborarea procedurilor pentru gestiunea fluxului de materiale în proiecte majore de reconstrucție în industria sticlei”)[12].

Carieră[modificare | modificare sursă]

Primul loc de muncă al lui Clark după ce a obținut diploma de inginer a fost la Frankford Arsenal Gauge Lab, o fabrică de armament a armatei SUA în Philadelphia[10]. S-a mutat apoi la o casă mică de discuri, RCA Camden, în New Jersey, unde a proiectat echipamente din fabrică[6]. Clark s-a întors în sud pentru a se căsători și a devenit prima femeie membră a departamentului de inginerie mecanică la Universitatea de Stat din Tennessee, alăturându-se corpului didactic în 1956[9]. A fost șefa departamentului de două ori, inițial din 1965 până în 1970 și apoi din 1977 pentru 11 ani. Ulterior s-a retras ca profesor[8].

Clark a ajutat la crearea capitolului Pi Tau Sigma din Universitatea de Stat din Tennessee, o societate de inginerie mecanică[13]. A depus eforturi mari pentru a încuraja femeile să devină ingineri și a raportat în 1997 că 25% dintre studenții din departamentul ei erau femei[6].

Clark a lucrat pentru NASA, Westinghouse[9] și Ford[14].

Cercetare[modificare | modificare sursă]

Clark și-a petrecut multe veri la Frankford Arsenal cercetând arme fără recul. A petrecut și o vară la NASA în Huntsville, Alabama, unde a investigat motoarele Saturn V pentru puncte fierbinți. Apoi a petrecut o vară la NASA în Houston, ajutând la proiectarea containerelor folosite de Neil Armstrong pentru a aduce mostre lunare înapoi pe Pământ[10].

Începând cu anii 1990, cercetarea ei s-a concentrat pe agenți frigorifici. A fost investigator principal pentru proiectul de cercetare „Experimental Evaluation of the Performance of Alternative Refrigerants in Heat Pump Cycles”, finanțat de către Departamentul de Energie al lui Oak Ridge National Laboratory. Clark a fost lider al diviziei de studenți al proiectului finanțat de NASA la TSU numit Center for Automated Space Science[9].

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Yvonne s-a căsătorit cu William F. Clark Jr, profesor de biochimie la Meharry Medical College, în 1955[9]. Soțul ei era originar din Raleigh, Carolina de Nord. Au avut un fiu în 1956 și o fiică în 1968[6]. Fiica ei, Carol Lawson, i-a luat un interviu lui Clark pentru Societatea de Femei Ingineri în 2007[10]. Yvonne Clark a decedat în casa ei din Nashville pe 27 ianuarie 2019[15].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Black Women Scientists in the United States[*][[Black Women Scientists in the United States (1999 book)|​]], p. 38  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ http://tnstatenewsroom.com/archives/tag/dr-yvonne-young-y-y-clark, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c https://ethw.org/Oral-History:Yvonne_Young_Clark_and_Carol_Lawson, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Black Women Scientists in the United States[*][[Black Women Scientists in the United States (1999 book)|​]], p. 39  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Black Women Scientists in the United States[*][[Black Women Scientists in the United States (1999 book)|​]], p. 37  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ a b c d e Ambrose, Susan A.; Dunkle, Kristin L; Lazarus, Barbara B.; Nair, Indira; Harkus, Deborah A. (). Journeys of women in science and engineering : no universal constants. Philadelphia: Temple Univ. Press. ISBN 1566395275. 
  7. ^ „SWE Women - Clark”. societyofwomenengineers. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ a b „Faculty About Us”. TSU Mechanical Engineering. Tennessee State University. Accesat în . 
  9. ^ a b c d e f Warren, Wini (). Black Women Scientists in the United States. Bloomington, Ind. [u.a.]: Indiana University Press. ISBN 9780253336033. 
  10. ^ a b c d e „Yvonne Young Clark and Carol Lawson Interview” (PDF). SWE Storycorps interviews. Society of Women Engineers. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  11. ^ „Faculty”. Tennessee State University. . Accesat în . 
  12. ^ Jordan, [interviews by] Diann (). Sisters in science : conversations with black women scientists about race, gender, and their passion for science (ed. 1. pbk. print.). West Lafayette, Ind.: Purdue University Press. ISBN 978-1557534453. 
  13. ^ „Tennessee State Alpha Delta”. Pi Tau Sigma. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „Yvonne Clark”. Society of Women Engineers. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ "Nashville’s own ‘Hidden Figure’ and pioneer for African-American and women engineers dies", Vanderbilt School of Engineering, January 31, 2019