Wintam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Wintam
—  Sat  —
Biserica Sint-Margaretha
Biserica Sint-Margaretha
Wintam se află în Belgia
Wintam
Wintam
Wintam (Belgia)
Poziția satului pe harta Belgiei
Coordonate: 51°6′24″N 4°17′46″E ({{PAGENAME}}) / 51.10667°N 4.29611°E

Țară Belgia
Regiune Flamandă
Provincie Antwerpen
Comună Bornem

Altitudinem.d.m.

Prezență online

Wintam este un cătun din provincia belgiană Antwerpen care aparține de sectorul Hingene al municipalității Bornem. Numele Wintam provine de la Wind Ham (în română șuncă la vânt), iar la începutul anilor 1900 se ortografia încă Wintham.[1][2]

Wintam este format din 3 secțiuni, și anume satul Wintam, zona digurilor și a insulelor omonime (insula de nord este rezervație naturală[3], iar cea de sud găzduiește o zonă industrială) și Nattenhaasdonk, o zonă locuită pitorească.

În Wintam funcționează o mare ecluză, inaugurată în 1997[4], care permite navigația între fluviul Escaut și canalul maritim Bruxelles-Escaut. În lunile de vară circulă și un feribot între acest sat și Rupelmonde.[5]

În timpul inundațiilor din 1953, satul a fost complet acoperit de ape din cauza unei breșe care s-a produs pe 1 februarie în digul de protecție de pe malul stâng al râului Rupel.[6][7] Aceasta a putut fi astupată cu mari eforturi abia pe 10 aprilie. Multe case au devenit nelocuibile, iar familiile fără adăpost au fost găzduite în barăci de lemn amenajate în jurul bisericii satului.[6][7]

Ecluza de la Wintam văzută dinspre poarta aval.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Geschiedenis”. wintamfeest.be (în neerlandeză). Wintam feest. Accesat în . [nefuncțională]
  2. ^ A. Delmer (). LES VOIES NAVIGABLES (PDF). ATLAS DE BELGIQUE (în franceză). Academia Regală a Belgiei, Comitetul Național de Geografie. p. 33. Accesat în . 
  3. ^ „Noordelijk Eiland, wie daar graast, verbaast”. scheldeland.be (în neerlandeză). Accesat în . 
  4. ^ „Zeekanaal Brussel-Schelde”. visuris.be (în neerlandeză). Administrația Căilor de Navigație Interioare din Flandra. Accesat în . 
  5. ^ „Veerdiensten | Veer Rupelmonde-Wintam (toeristische veerdienst)”. visuris.be (în neerlandeză). Administrația Căilor de Navigație Interioare din Flandra. Accesat în . 
  6. ^ a b Theo Derkinderen (). „De watersnood van 1953 mogen we nooit vergeten”. nieuwsblad.be (în neerlandeză). Nieuwsblad. Accesat în . 
  7. ^ a b Els Dalemans (). „Hele dorp stond wekenlang onder water”. hln.be (în neerlandeză). HLN. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Wintam