Windows API

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Win32 API)

Windows API este o interfață destinată programării aplicațiilor pentru sistemul de operare Microsoft Windows (API este acronimul din limba engleză pentru Application Programming Interface). Windows API este cunoscută, în general, cu numele de Win32 API, însă denumirea Windows API reflectă mai precis capacitățile și utilitatea sa, suportul atât pentru Windows 32 biți, cât și pentru Windows 64 biți.

Microsoft Windows SDK ( en. Software Development Kit) conține documentația și unelte necesare programatorilor pentru a realiza aplicații folosind Windows API.

Prin Win32 API programatorul are acces direct la o mare parte a funcțiilor de nivel de bază (en. low-level) ale sistemului de operare, putând crea aplicații într-un mod foarte flexibil.

Windows API conține o ofertă de servicii pentru toate aplicațiile bazate pe ferestre grafice (en. windows). Această interfață de programare permite utilizatorilor să realizeze o interfață grafică propriilor aplicații, să acceseze sistemul computerului, memoria acestuia, dispozitivele (fie de intrare, fie de ieșire), să implementeze sunete, imagini, video sau funcțiuni de rețea (respectiv Internet) în aceste aplicații. Programarea cu Windows API înseamnă primirea, interpretarea, trimiterea de „mesaje” către „ferestre”, sau „controale” (obiecte controlabile - ex. ToolBox, EditBox, Button, Text, CheckBox).

Funcția principală (en. main - WINAPI WinMain) a unei aplicații Win32 conține o „buclă” (structură iterativă) (ex. while() în limbajul C++) în care sunt apelate funcțiile de preluare și traducere a mesajelor trimise de către utilizator (prin intermediul dispozitivelor de intrare, apoi al sistemului de operare, în cazul de față Windows). Mesajele sunt interpretate și trimise mai departe ferestrei active. Mesajele pot fi trimise atât de sistem, asemenea unor mesaje din "subconștient", dacă ar fi să facem o comparație cu creierul uman, cât și explicit, "conștient", prin funcția SendMessage(). Fiecărei ferestre i se asociază o procedură responsabilă cu interpretarea mesajelor primite. Spre exemplu, dacă unei ferestre i se trimite un mesaj de „distrugere”, aceasta dispare. Dacă unui control de tip CheckBox i se trimite mesajul de validare, în dreptul său apare binecunoscutul marcaj de validare.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]