Wikipedia:Wikimedia România/Consiliul Director

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Consiliul Director este un organ de conducere al Fundației Wikimedia România, compus din 5 membri desemnați de adunarea generală a Fundației o dată la doi ani: președinte, 3 vicepreședinți și un secretar general.

Extras din statutul Fundației Wikimedia România, referitor la Consiliul Director


(35) Consiliul director asigură punerea în executare a hotărârilor adunării generale și reprezintă Fundația în toate actele vieții sale juridice, conformându-se deciziilor adunării generale.

(36) În exercitarea competenței sale, consiliul director:

a) prezintă adunării generale raportul de activitate pe perioada anterioară, executarea bugetului de venituri și cheltuieli, bilanțul contabil, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli și proiectul programelor fundației;
b) încheie acte juridice în numele și pe seama fundației;
c) stabilește structura organizatorică, atribuțiile compartimentelor funcționale;
e) inițiază programe noi, în concordanță cu scopul Fundației și asigură resursele financiare pentru acestea;
f) consiliul director poate împuternici una sau mai multe persoane cu funcții executive, inclusiv persoane care nu au calitatea de asociat ori sunt străine de fundație, pentru a încheia acte juridice în numele și pe seama Fundației sau pentru a îndeplini orice alte atribuții prevăzute în statut sau stabilite de adunarea generală.

(37) Consiliul director se compune din 5 membri desemnați de adunarea generală a Fundației o dată la doi ani: președinte, 3 vicepreședinți și un secretar general. Președintele consiliului director are calitatea de Președinte al Asociației. Sarcinile celorlalți membri ai consiliului director vor fi acelea asociate funcției respective și vor fi stabilite pentru fiecare în parte de către consiliul director. Atunci când este necesar, consiliul director poate stabili responsabilități suplimentare sau poate transfera anumite responsabilități de la un membru la altul.

(38) Numirea și revocarea ulterioară a membrilor consiliului director se face prin hotărârea adunării generale, dintre membrii asociați.

(39) Mandatul membrilor consiliului director este de doi ani. În cazuri motivate un membru al consiliului director poate renunța la mandat și este responsabilitatea celorlaltor membri ai consiliului director de a sesiza adunarea generală pentru a numi un alt membru al Fundației care să preia funcția vacantă până la expirarea mandatului.

(40) Actele și faptele membrilor consiliului director sunt actele și faptele Fundației în măsura în care se încadrează în limita atribuțiilor stipulate în prezentul statut.

(41) Consiliul se va întruni de câte ori este nevoie. Convocarea consiliului director se poate face de către președinte. În cazul în care un membru al consiliului director nu este prezent sau nu menține legătura, sau nu participă trimitându-și votul prin poștă, atunci ceilalți membri ai consiliului director vor convoca adunarea generală pentru a alege un înlocuitor în consiliul director.

(42) Ședințele consiliului director sunt statutare în prezența a cel puțin trei membri sau dacă nu se obține acest cvorum minim, atunci când membrii cu drept de vot ai consiliului director care nu pot participa la o ședință își vor trimite votul și comentariile lor asupra problemelor aflate pe ordinea de zi a ședinței prin poșta tradițională, poștă electronică, pe pagina de Internet a ședinței în plen după autentificare, fax sau delegat.

(43) Hotărârile consiliului director se adoptă cu majoritatea voturilor membrilor săi prezenți, luând în considerare, dacă este cazul, și voturile exprimate în termen prin corespondență sau delegat. În acest caz, dacă numărul celor care votează pentru este egal cu cel al celor care votează împotrivă, președintele are puterea de a decide.

(44) Membrul consiliului director interesat (profesional, comercial, legal sau în orice alt fel) personal, sau prin soțul său, ascendenții sau descendenții săi, rudele în linie colaterală sau afinii săi până la gradul al patrulea inclusiv, într-o chestiune supusă deciziei consiliului director, trebuie să declare acest lucru și nu va putea lua parte la vot.

(45) La întâlnirile consiliului director pot participa, fără drept de vot, și alți membri ai Fundației.