Wikipedia:WMROMD/Cursuri/Editarea pe Wikipedia/Curs 6

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Symbol 6 blue.svg

Folosirea de imagini (fotografii, hărți, diagrame, etc.) sau materiale media (înregistrări audio. s.a.) în paginile de Wikipedia este binevenită când acestea aduc informații relevante în articole. O imagine poate fi mai valoroasă decât o descriere și potențează mult restul conținutului articolului sub formă de text. Dar toate materialele foto sau audio trebuie să respecte principiul de bază al Wikipedia: să fie libere de drepturi de autor. În cele ce urmează ne vom concentra pe imagini pentru articolele Wikipedia dar principiile de bază se aplică și pentru alte materiale media.

Licensing tutorial ro.svg

Imagini în Wikipedia[modificare sursă]

În general o imagine poate fi folosită în Wikipedia în oricare din următoarele situații:

 • Este o imagine creată chiar de dumneavoastră, fără a folosi vreun material protejat de drepturi de autor. Prin încărcarea imaginii la Wikipedia vă dați acordul pentru folosirea ei de către oricine, în orice scop.
 • Imaginea face parte din domeniul public. Aceasta înseamnă că nu mai există nici un titular al drepturilor de autor: fie autorul imaginii a cedat toate drepturile, fie au trecut cel puțin 70 de ani de la decesul autorului.
 • Imaginea este protejată de drepturi de autor, dar folosirea ei se poate considera „utilizare cinstită”. Utilizare cinstită a imaginilor aflate sub drepturi de autor poate să însemne că luați doar o mică parte din imaginea originală sau că faceți o copie a imaginii dar la o rezoluție mult inferioară rezoluției imaginii originale.
 • Ați copiat imaginea dintr-o sursă care permite în mod explicit folosirea ei de către oricine, în orice scop și menționați clar sursa.

Alte situații posibile sunt cuprinse la pagina Wikipedia:Formate drepturi de autor pentru imagini, dar pentru început vă încurajăm să contribuiți cu imagini proprii care sunt relevante pentru articolele la care lucrați.

Un fișier încărcat la Wikipedia în limba română nu va putea fi folosit în alte proiecte Wikimedia fără a încărca o copie a sa la acele proiecte. De aceea, vă recomandăm să realizați utilizarea de imagini în 2 pași:

 1. puteți încărca/căuta fișierul dorit în Wikimedia Commons - imaginile de acolo pot fi folosite în orice proiect Wikimedia
 2. folosiți fișierul dorit din Wikimedia Commons în articolul Wikipedia.

Wikimedia Commmons[modificare sursă]

Wikimedia Commons este o arhivă centralizată pentru imagini, muzică, clipuri muzicale, care sunt libere pentru a fi refolosite și care pot fi folosite în paginile oricărui proiect Wikimedia. Pașii pentru a urca o imagine în Wikimedia Commons sunt:

 • Intră pe site-ul Wikimedia Commons și creează-ți cont (Create account - partea dreapta sus)
 • Intră în cont și setează limba interfeței pentru limba română (partea dreapta sus, lângă numele de utilizator)
 • Înainte de încărca imaginile dorite asigură-te că ele îndeplinesc condițiile impuse de platformă - vezi schema din dreapta cu Sfaturi utile pentru contribuțiile Wikimedia Commons
 • Alege Încărcați/ Upload pentru a încărca imagini și selectează imaginea dorită

Încărcare de imagini în Wikimedia Commons.png

 • Oferă pentru fiecare imagine detalii cum ar fi: titlu, legendă, descriere, dată, categorii
 • Puteți adăuga descriere suplimentară prin conectarea la Wikidata (dar deocamdată puteți sări peste acest pas)
 • Felicitări! ați încărcat o imagine pe Wikimedia Commons

Postare de imagini în Wikipedia[modificare sursă]

Dacă doriți să folosiți o imagine din Wikimedia Commons pentru a ilustra un articol pe Wikipedia puteți face asta cel mai simplu folosind interfața de modificare a unei pagini Wikipedia opțiunea Inserare, apoi Media și imagini iar din pagina deschisă să căutați o imagine potrivită (folosind titlul sau cuvinte din descriere).

Aici se încheie cursul introductiv de editare în Wikipedia. Spor la editat și contribuit la Wikipedia în limba română. Bine ați venit în comunitatea editorilor voluntari!

Întoarcere la pagina cursului