Wikipedia:WMROMD/Cursuri/Editarea pe Wikipedia/Curs 2

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Symbol 2 teal.svg

Crearea unui cont de editor[modificare sursă]

Deci ați hotărât că vreți să deveniți Wkipedist? Felicitări!

După cum ați văzut deja în primul curs, nu este obligatoriu să aveți un cont de editor pentru a face modificări în articolele Wikipedia. Dar este recomandat să aveți un cont așa că, înainte de a-l face, e bine să știți:

 • Sub ce licență va fi conținutul pe care îl veți crea ?
 • Cum vreți să vă numiți?
 • Ce parolă veți folosi?

Pentru a răspunde la aceste întrebări (dar nu numai) vă recomandăm să deschideți linkurile din textul de curs și să vă uitați peste materialele oferite.

Licența conținutului pe care îl veți crea[modificare sursă]

Tot conținutul de pe Wikipedia este disponibil sub licența Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiții identice 3.0 Ne-adaptată. Acest conținut va include și toate contribuțiile dumneavoastră. Iar licența permite Distribuirea conținutului în orice mediu sau format și adaptarea liberă a lui, cu precizarea sursei. Conținutul original introdus de utilizatori va fi disponibil și sub Licența GNU pentru documentație liberă.

Alegerea datelor legate de noul cont[modificare sursă]

Ca la orice cont nou pe care îl creați, e bine să vă hotărâți cum vreți să fiți cunoscut(ă) și cum veți ține minte parola.

Pentru alegerea unui nume de utilizator puteți alege fie un nume real, fie un pseudonim dar ideea e să fie nume unice, care nu creează confuzii sau duc în eroare publicul.

Gândiți-vă și la o parolă de 8 caractere (care, ideal ar fi, să includă litere, cifre și caractere speciale) și nu uitați să vă salvați/notați parola. Pentru a putea recupera contul sau pentru ca să existe un mod suplimentar de contact e util să aveți contul legat de o adresă validă de email. Adresa nu va fi vizibilă publicului și vă va permite recuperarea sau schimbarea parolei pe viitor.

Crearea unui cont nou și logare[modificare sursă]

Cum creez un cont la Wikipedia în limba română

Apăsați pe legătura „Creare cont” din meniul de sus al paginii. Nu vă grăbiți, citiți cu atenție mesajele care o să vă apară pe ecran.

Notați-vă/salvați-vă contul și parola astfel încât să vă fie ușor să le regăsiți în viitor.

Meniu de utilizator[modificare sursă]

După logare ați devenit utilizator cu drepturi de editare dar care încă nu a arătat cum poate să contribuie la conținutul Wikipediei. Asta veți face de acum înainte. Primul pas este să vă obișnuiți cu meniul de utilizator. Zona pe care trebuie să vă concentrați este cea din partea de sus a paginii web pe care vă aflați. Indiferent pe ce pagină sunteți pe Wikipedia (sau pe alt proiect din cadrul Wikimediei), undeva în partea de sus veți vedea:

 • fie numele de utilizator
 • fie posibilitatea de a vă autentifica

Meniul de bază[modificare sursă]

Meniul de bază (partea dreapta sus) pornește cu numele de utilizator. Apăsând pe el ajungeți la Pagina de acasă pentru dumneavoastră. Înainte să descriem pagina de acasă, vă propun să treceți în revistă celelalte opțiuni din meniul dumneavoastră. După numele dumneavoastră, veți avea:

Meniul de bază pentru utilizatorii care editează WIkipedia în limba română
 • Alertele dumneavoastră - Unde aflați despre ce mesaje ați primit din comunitate
 • Înstiințările dumneavoastră
 • Lista paginilor pe care le monitorizați - De aici puteți vedea ultimele editări care au avut loc în paginile pe care alegeți să le urmăriți. Cum oricine poate edita orice pagină e bine să urmăriți periodic situația paginilor la care ați lucrat.


Meniul extins pentru utilizatorii care editează WIkipedia în limba română
 • Discuții - Pagina de discuții unde puteți fi contactat public de către cei din comunitatea de editori Wikipedia
 • Teste - Pagina unde puteți exersa editarea unei pagini Wikipedia.
 • Preferințe - Pagina cu setările contului de editor. Intrați aici ca să vedeți ce opțiuni aveți legate de modul în care poate arăta contul dvs.
 • Beta - Listă cu aplicații încă în fază de testare care sunt gândite să ajute editorii Wikipedia în munca lor. Multe din lucrurile pe care le vom folosi în editare au fost cândva în fază Beta. În mod implicit aplicațiile beta nu sunt pornite pentru utilizatorii noi. Puteți intra pe această opțiune din meniu și alege ce aplicații credeți că vă sunt de folos. Aplicație de traducere din alte limbi se află în această listă și, dacă veți vrea să faceți traduceri, vă recomandăm să o selectați/activați.
 • Contribuții - Lista completă a editărilor pe care le-ați făcut.
 • Închidere sesiune - Delogare.

În acest meniu extins pot să apară și alte opțiuni, în funcție de setările pe care le veți face în secțiunea Preferințe.

Dacă nu sunteți logat în partea de sus, dreapta nu vă va apărea numele de utilizator și din pagina Wikipedia veți avea opțiunea să vă faceți un cont sau să vă autentificați.

Pagina de acasă[modificare sursă]

Editări sugerate - Meniu utilizator Wikipedia Screen Shot Impactul dvs. - Meniu utilizator Wikipedia Screen Shot

Pagina acasă este pagina dumneavoastră unde puteți alege cu ce editări să începeți, unde veți vedea câte editări aveți și ce impact au paginile la care ați lucrat, cine vă este mentor și care sunt alte pagini care vă pot fi de ajutor la început. Începeți prin a vă alege temele care vă sunt de interes din lista de editări sugerată. Alegeți cât mai multe din temele pe care le citiți de obicei și la care credeți că ați vrea să contribuiți. Începeți cu editări ușoare dar nu uitați că oricând puteți sări peste editările sugerate sau modifica setările listei de sugestii.

După ce veți face câteva editări veți vedea că în partea dreaptă a paginii de acasă veți avea date despre impactul muncii dumneavoastră: de câte ori a fost citită pagina editată de dumneavoastră în ultimele zile, la câte editori a ajuns, etc..

Dacă aveți orice probleme legate de editare sau de înțelegerea comunității Wikipedia, aveți un mentor - un editor cu experiență care vă poate ajuta. Trebuie doar să îi dați un mesaj în care să spuneți cât mai clar în ce fel doriți să vă ajute.

Notă: Dacă pagina de acasă nu cuprinde secțiuni pentru editări sugerate mergeți în meniul extins de Preferințe și acolo, în partea de jos a meniului Utilizator alegeți Funcții pentru editori nou-veniți.

Cum începem?[modificare sursă]

Bune practici de lucru[modificare sursă]

 1. Începeți cu editări mici, ușoare, ca să testați terenul.
 2. Când salvați orice editare e bine să oferiți o descriere scurtă a ce ați făcut pe acea pagină astfel încât cei care urmăresc pagina sau editorii noi să afle din descriere ce ați făcut.
 3. Începeți cu editări sugerate în pagina acasă.
 4. Puteți edita orice alte pagini din Wikipedia în limba română însă începeți cu editări mici (ortografie, gramatică). Selectați din partea de sus steluța la fiecare articol pe care lucrați pentru ca apoi, în lista cu Pagini urmărite să puteți vedea ce s-a întâmplat cu editările dumneavoastră.

Paginile cu care puteți jongla[modificare sursă]

Pagina acasă - Meniu utilizator Wikipedia Screen Shot.png

Sunt 4 pagini pe care veți lucra mai des și e bine să le știți pentru a vă putea obișnui cu ele:

 1. Pagina acasă - de care am povestit mai sus
 2. Pagina de utilizator - e pagină legată de profilul dumneavoastră în care vă puteți prezenta comunității
 3. Discuție - e o pagină care este legată de pagina pe care vă aflați. O veți găsi pe orice pagină veți fi în Wikipedia și reprezintă o pagină de discuții, între editorii Wikipedia, legate de pagina pe care vă aflați.
 4. Teste - e o pagina din meniul dreapta sus pe care puteți testa editarea unei pagini Wikipedia.

Exerciții[modificare sursă]

Ca temă de casă până la cursul următor, editați cât de mult puteți în paginile sugerate în pagina acasă. În plus adăugați-vă numele de utilizator pe pagina Discuție a cursului 2 (partea de sus, dreapta, a acestei pagini unde scrie Discuție).

Întoarcere la pagina cursului