Wikipedia:WMROMD/Cursuri/Brașov 2020/Conținut, ton, PDVN

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Până acum am construit scheletul unui articol. În această săptămână vom vorbi și despre ce conținut punem în articol.

Articolul ideal[modificare sursă]

Un articol ideal are calitățile descrise mai jos. Chiar dacă nu toate aceste condiții pot fi îndeplinite din primele versiuni ale articolului, orice editor ar trebui să încerce pe cât posibil respectarea lor.

Așadar, articolul ideal...

  • ...începe cu o definiție și o descriere clară a subiectului, permițând cititorului să înțeleagă cel puțin din ce domeniu face parte articolul;
  • ...este clar și ușor de înțeles pentru cititorii care au fundamentul de cunoștințe necesar;
  • ...acoperă întregul subiect și merge până la un nivel suficient de detaliere;
  • ...este redactat corect din punctul de vedere gramatical și al punctuației și are toate semnele diacritice necesare, atât cele specifice limbii române cât și cele ale altor limbi;
  • ...folosește corect termenii de specialitate și îi explică pe loc, așa încât cititorii nu au nevoie să citească multe alte articole pentru a înțelege explicațiile;
  • ...este explicit, precis și concis; nu conține afirmații vagi; evită beția de cuvinte;
  • ...folosește stilul de exprimare și convențiile de redactare încetățenite în lucrări enciclopedice și de specialitate;
  • ...utilizează o limbă română cat mai elegantă, evitând anglicismele sau construcțiile de frază preluate din alte limbi;
  • ...îi ajută pe cititorii interesați să găsească alte articole legate de același subiect și alte surse de informație externe;
  • ...este neutru, echilibrat și obiectiv atunci când despre subiectul său există mai multe puncte de vedere posibile;
  • ...are o lungime potrivită cu subiectul; nu conține părți care ar merita articole separate și nici nu îi lipsesc părți esențiale;
  • ...are o structură de secțiuni bine organizată;
  • ...reflectă opinia experților și nu cea a nespecialiștilor, atunci când cele două diferă;
  • ...se bazează pe surse de încredere și le precizează în suficiente detalii bibliografice;
  • ...conține imagini care ajută la înțelegerea subiectului: hărți, fotografii, diagrame, etc.; numărul acestor imagini este potrivit cu subiectul;
  • ...furnizează legături spre alte articole; este inclus în categoriile potrivite;
  • ...pune accentul atât pe cantitatea cât și pe calitatea informațiilor.

După cum vedeți (introducere, structură), unele din acestea le-am atins deja, iar despre altele vom vorbi în această săptămână.

Conținut și ton[modificare sursă]

Politicile Wikipediei sunt decise de comunitate. Există însă 5 politici fondatoare pe care se bazează toate celelalte și care constituie identitatea Wikipediei. Vă invit să vă familiarizați cu ele citind pagina aceasta.

Pentru conținutul articolelor, cele mai importante sunt primele 2: Wikipedia este o enciclopedie și Wikipedia este scrisă respectând punctul de vedere neutru. Asta înseamnă că articolele trebuie să se concentreze pe aspectele cele mai relevante (nu trivia, nu idei originale, nu reclamă) și să prezinte toate punctele de vedere, fără părtinire, proporțional cu reprezentarea în surse.

Pentru a respecta aceste cerințe este nevoie și de evitarea formulărilor evazive de tipul „printre cei/cele mai...”, „este considerat/unii consideră...”. Acestea trebuie clarificate („Cercetările lui X arată că...”) și susținute de surse. La fel, trebuie evitate judecățile de valoare („foarte/cel mai bun", „conglomerat de daruri”) sau sublinierile personale („în mod interesant”, „ca o ironie”, „surprinzător”, „este demn de observat că”). Judecățile de acest tip pot apărea doar dacă sunt susținute cu surse care să afirme direct acel lucru. Exprimările evazive și judecățile de valoare dau impresia unui tratări laudative a subiectului.

Mai multe sfaturi despre modul de exprimare găsiți în această secțiune din manualul de stil. Tonul pe wikipedia este un aspect uneori mai dificil, de aceea orice fel de întrebări sunt binevenite.

Drepturi de autor[modificare sursă]

Respectarea drepturilor de autor este un alt pilon al Wikipediei. Nu este acceptată preluarea de texte din alte publicații decât dacă textele sunt în domeniul public sau sunt publicate sub o licență compatibilă cu cea a Wikipediei. Pentru a evita problemele, recomandarea noastră este să evitați complet copierea de texte sau încărcarea de imagini care nu vă aparțin. Orice text copiat va fi șters fără avertisment.

Cum informațiile și faptele nu sunt însă protejate de drepturile de autor, soluția este să reformulați informația din sursă până când forma nu mai este aceeași. Trebuie însă avut grijă ca echilibrul dintre sensul afirmațiilor și cerințele de neutralitate să fie menținut, de exemplu prin prezentarea unor opinii diferite în aceeași frază/același paragraf.

Problematica drepturilor de autor în cadrul traducerilor este prezentată în această secțiune.

Istoricul articolului

Singura temă pentru această săptămână este să scrieți textul articolului. Sugestia este să încercați să scrieți măcar 4500 de octeți de text (fără secțiuni și note), ceea ce înseamnă aproximativ 4000 de caractere sau 2 pagini A4 (literele cu diacritice au 2 octeți în codarea folosită pe Wikipedia).

  • Nu este nicio problemă dacă nu atingeți (sau depășiți) cei 4500 B, scrieți cât conținut puteți extrage din surse în limita timpului disponibil. Veți avea timp în săptămânile următoare să completați textul.
  • Nu vă preocupați prea mult de formatare, vom corecta problemele rămase înainte de publicare.
  • Deși în această săptămână nu vom adăuga note, nu strică să rețineți de unde ați preluat diversele informații în vederea adăugării notelor săptămâna viitoare.

Pentru a vedea cât ați scris (în octeți), după ce salvați articolul apăsați pe legătura Istoric pentru a accesa istoricul articolului. Acolo sunt prezente toate versiunile împreună cu data publicării (11 în poza din dreapta) și dimensiunea lor (marcată cu 14 în imagine). Scădeți dimensiunea versiunii de săptămâna trecută din dimensiunea curentă (prima linie de sus) pentru a obtine cantitatea de text adăugată.

Dacă ați introdus deja text, puteți aproxima lungimea lui în octeți folosind un editor de text ce știe să numere caracterele și înmulțind numărul de carctere cu 1,1. (sursă)