Wikipedia:WMROMD/Ateliere/Atelier de instruire, proiect „Centenar România”, 1 noiembrie 2018

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Atelierul de instruire din cadrul proiectului „Centenar România” este organizat de Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD) și Facultatea de Istorie si Filosofie din Universitatea Babeș-Bolyai, la sediul universității din Cluj-Napoca, la data de 1 noiembrie 2018.

Evenimentul este circumscris programelor „Centenar România” al WMROMD și „Wikipedia Education Program” al Fundației Wikimedia, având ca obiectiv principal crearea și dezvoltarea de către studenți a unui număr semnificativ de articole, pe subiecte legate de Marea Unire din 1918.

Activitatea își propune să contribuie la ameliorarea dezechilibrului structural privind repartizarea geografică a editorilor din România, participanți la proiectele Wikimedia. Obiectivele urmărite vizează crearea și dezvoltarea de articole despre unirea din 1918, asigurarea unei instruiri specifice și înțelegerea modului cum funcționează procesul de editare colectivă, precum și promovarea beneficiilor participării la proiecte educaționale online și determinarea participanților să se implice pe termen lung în acestea.

Programul activității[modificare sursă]

Activitatea a fost structurată astfel:

  • prezentare generală a proiectelor Wikimedia – 10 min
  • prezentarea proiectelor WMROMD/2018 – 10 min.
  • atelier de instruire tehnică – 10 min.
  • atelier de instruire privind editarea – 70 min.
  • sesiune de discuții libere și feed-back – 20 min

Participanți[modificare sursă]

  • cadre didactice și studenți din anii II și III ai Facultății de Istorie și Filosofie

Concluzii după desfășurarea activității[modificare sursă]

Aspect din timpul activității

Atelierul de instruire a fost a doua activitate practică din cadrul proiectului Centenar România, după cea similară din luna mai 2018 și a inclus două activități care s-au desfășurat în sala „Francisc Pall” a universității:

  • un atelier de instruire de tip „train the trainers” - desfășurat între orele 12-14 - în care au fost instruiți studenții selectați dintre participanții la prima fază a proiectului, pentru a oferi sprijin pentru noii participanți în procesul de editare
  • un atelier de instruire tehnică - desfășurat între orele 14-16 - în care au fost instruiți 21 de studenți din anul II, nou intrați în proiect.

Programul a inclus o serie de prezentări (prezentare generală a proiectelor Wikimedia, prezentarea proiectelor similare ale WMROMD, pentru anul 2018 și prezentarea proiectului „Centenar România”) urmate de un atelier de instruire practică privind editarea de articole pe Wikipedia. În final s-a desfășurat o sesiune de discuții libere și feed-back.

Având în vedere caracteristicile grupului de editori prezenți și timpul la dispoziție, instruirea s-a focalizat preponderent pe aspectele practice de primă necesitate. Metoda folosită a fost a lucrului simultan, pe același articol de către toți editorii. S-a folosit un format standardizat de articol (nivel „ciot” mai dezvoltat), creat în prealabil și Editorul Vizual, cu care participanții s-au familiarizat mai repede. Sarcinile date editorilor au fost unele simple și au cuprins:

  • crearea structurii articolului
  • căutarea de informații în bibliografie și introducerea de conținut în articol
  • referențierea informațiilor

Legături externe[modificare sursă]